Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De geiten van de familie Tuenter begrazen haver

De geiten grazen tevreden naast elkaar op de weide van de familie Tuenter in het Groningse Westerlee. Vanaf begin juni staat er een mooi pak haver met daaronder het gewas grasklaver. De geiten begrazen het perceel door middel van stripgrazen.

Voor de circa 600 melkgeiten wordt stripbegrazing toegepast op een huiskavel die door middel van een grondruil met 4 landbouwers in het bezit gekomen is. Het huiskavel wordt hiermee uitgebreid van 3 tot 16 hectare. Op het nieuwe verworven perceel is in maart een mengsel van grasklaver ingezaaid met 20 kilogram haver als dekvrucht. Vanaf begin juni staat er een mooie pak haver met daaronder het gewas grasklaver.


Martin Waal haalt met stripgrazen van zijn geiten op gras rode klaver een hoge opname in de weide.

Stripgrazen

De draad wordt meerdere keren per dag 70-80 centimeter verzet. Jelmer Tuenter: "Als de strook breder wordt dan wordt het gewas vertrapt, nu vreten ze het goed op." Als Jelmer de draad verzet staan de geiten op een rijtje gretig te grazen. Hielke Tuenter; "Sinds 3 jaar grazen we de lammeren tijdens de opfok in natuurgebieden. We zien juist dat deze geiten nu als volwassen dieren een groot deel van hun rantsoen buiten opnemen."

Voor meer informatie: Nick van Eekeren, Louis Bolk Instituut

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: