Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Regering Baden-Württemberg gaat omschakelaars weer ondersteunen

Ökomonitoring-Report 2011: geen grote afwijkingen in bio-voedingsmiddelen

Deze week is het Ökomonitoring-Report 2011 in Duitsland uitgebracht. De Duitse minister Alexander Bonde (Grüne in Baden-Württemberg) gaf aan dat er het afgelopen jaar in totaal geen grote afwijkingen in voedingsmiddelen aangetroffen zijn. Zo lag het dioxinegehalte in alle 72 onderzochte biologische eieren aanzienlijk lager dan de vastgestelde maximumaarde. Voor kippenhouders is er nu een lijst die het mogelijk maakt om hun bedrijf zonder gebruik te moeten maken van dure testen te controleren op risicofactoren (zoals telefoonpalen en brandvlekken).



Door extra controles heeft men ook de oorzaak van de vermindering van het aantal residuen in bio-wijnen ontdekt. Deze residuen werden in 2010 voor het eerst ontdekt en kwamen ook in 2011 aan het licht. De resten zijn afkomstig uit filters waardoor voorheen niet-biologische wijn vloeide. "Een gedegen reiniging van de filter voorkomt vervuiling", aldus Bonde. In zuivere biologische bedrijven werd dit probleem dan niet aangetroffen.

De rood-groene regering van Baden-Württemberg ziet de biologische landbouw als een belangrijk marktsegment en wil de boeren dan ook ondersteunen bij de omschakeling. Dit terwijl de vorige regering met CDU en FDP de omschakelingspremie had geschrapt. Berthold Frieß, de directeur van 'des Bundes für Umwelt und Naturschutz (BUND)' pleit ook voor meer budget voor de promotie van bio-landbouw vanaf 2014.

Bron: Stuttgarter-Zeitung
Publicatiedatum: