Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groot deel van producten biologisch

Streekmarkt Deventer: zaterdag 26 mei

De Streekmarkt Deventer wordt zaterdag 26 mei alweer voor de derde keer gehouden. Het doel van de streekmarkt is de deelnemers, de burger en de boer dichter bij elkaar te brengen. De tendens van de laatste decennia was dat de landbouw zich is gaan specialiseren, waardoor de bedrijven groter en groter zijn geworden.

De laatste jaren is een omgekeerde beweging merkbaar. Vele consumenten willen graag weten waar en hoe hun voedsel geproduceerd wordt. Een gemiddeld product in de supermarkt heeft meer dan 4000 kilometer afgelegd. Via streekmarkten en directe lijnen tussen consument en producent kunnen het aantal voedselkilometers enorm verlaagd worden en daardoor ook de milieubelasting.

Een streekmarkt kan in beider behoeften voorzien en een gezond vers product uit de regio aanbieden voor een redelijke prijs. Verschillende producenten willen via een streekmarkt laten zien welke producten er in de regio zoal geproduceerd worden.

Er is een samenwerkingsverband ontstaan tussen Transition Town Deventer, Slow Food IJsselvallei en een aantal producenten uit de regio. Dit heeft ertoe geleid dat we in samenwerking met de gemeente Deventer en de marktmeesters een pilot is ontstaan met een streekmarkt, als aanvulling op de reguliere zaterdagmarkt op de Brink. De eerste twee edities zijn geweest, de resterende data zijn: 26 mei en 30 juni. Telkens de laatste zaterdag van de maand.

Na deze pilot wordt geƫvalueerd of een markt aangevuld met kramen met louter streekproducten een permanent karakter kan krijgen, al dan niet op de zaterdag.
Een mooi initiatief, dat samenvalt met 'Deventer 700 jaar marktstad'.

Voordat het initiatief van de grond kwam, is er overleg geweest met een aantal producenten uit de omgeving van Deventer. Het overgrote deel zegde graag hun medewerking toe. Uit praktische en organisatorische overwegingen zijn niet alle producenten uit de streek benaderd. Het doel om streekproducten bij de bezoekers van de Deventer zaterdagmarkt onder de aandacht te krijgen zal met de huidige groep producenten echter zeker slagen.

Er zullen marktkramen gevuld worden met groente, zuivel (kaas en andere melkproducten), vlees, (spelt)brood, graan- en deegproducten en een kraam met diverse producten als bijvoorbeeld honing en zaden.

Alles kleinschalig en ambachtelijk geproduceerd en uit de streek. Een groot deel hiervan ook nog eens biologisch. Om de kwaliteit en de diversiteit van de streekproducten nog beter bij het grote publiek bekend te maken, zal er ook geproefd kunnen worden. De kramen met streekproducten zijn te vinden aan de zijde waar al de biologische groenteman, de bakker en de noten en zuidvruchten hun producten aan de man brengen.

Bron: Deventer Centraal
Publicatiedatum: