Bleker stelt meldplicht in

Geen Schmallenbergvirus aangetroffen bij misvormde kalveren

Het virusonderzoek van twee kalveren met aangeboren afwijkingen, die in de week van 12 december 2011 zijn gemeld, is afgerond. Met de PCR-test is geen Schmallenbergvirus aangetoond.

Het is nog te vroeg om op basis van twee kalveren conclusies te trekken. Het is bekend dat dergelijke misvormingen bij kalveren vaker voorkomen en verschillende, ook niet-virale, oorzaken kunnen hebben. Toch is met deze uitslag niet definitief uitgesloten dat de oorzaak van deze problemen het Schmallenbergvirus is geweest. Van het Akabanevirus, waar het Schmallenbergvirus veel op lijkt, is bekend dat bij de meeste misvormde kalveren geen virus wordt aangetoond.

Veehouders en dierenartsen worden verzocht om kalveren met misvormingen te blijven melden bij de GD Veekijker, zodat het onderzoek indien nodig uitgebreid kan worden.

Meldplicht

Staatssecretaris Bleker van Economisch Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft een meldplicht ingesteld voor houders van dieren die misvormde schapen- of geitenlammeren of kalveren baren. Hij doet dit om een goed beeld te krijgen van de ernst, aard en geografische verspreiding van het Schmallenbergvirus.

De meldplicht is van kracht geworden op dinsdag 20 december 2011 om 23:00 uur. Dierhouders kunnen hun melding doen bij de NVWA.

Schmallenbergvirus

Sinds 1 december wordt in Nederland een nieuwe dierziekte gevonden die zich kenmerkt door misvormd geboren schapenlammeren met afwijkingen zoals een scheve nek, waterhoofd en stijve gewrichten. De meeste misvormde dieren worden dood geboren. Levend geboren dieren zijn niet levensvatbaar. In deze lammeren is op 15 december een nieuw virus, het Schmallenbergvirus, gevonden. Dit virus is ook de oorzaak van de 'koeiendiarree' die eerder dit jaar werd waargenomen bij rundvee in Nederland en Duitsland.

Geen extra risico voor bio

Dr. Wim H. M. van der Poel, gespecialiseerd in de virologie, heeft desgevraagd aangegeven geen reden te zien om extra risico's voor biologische veehouders te verwachten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven