Op dinsdag 29 november vond de werkplaats 'Duurzaam boer blijven door biologisch te ondernemen' plaats. Vijftien melkveehouders kwamen in Nijkerk bijeen om hierover met elkaar en enkele deskundigen op dit terrein van gedachten te wisselen.
Bij de nieuwe jongveestal
Centraal hierbij stond de vraag per ondernemer. Voor de meeste ondernemers was dit de vraag of het financieel aantrekkelijk is om naar biologisch om te schakelen. Daarnaast bleek regelgeving voor een aantal melkveehouders een vraagstuk. Door in tweetallen aan de slag te gaan met deze individuele vraag is geprobeerd om een antwoord te vinden. Hierbij heeft men elkaar uitgebreid ondervraagd om ze elkaars kansen en belemmeringen boven tafel te krijgen. De ondernemer, het eigen bedrijf, de markt en de omgeving zijn daarbij belangrijke factoren. Om de ondernemers wat extra bagage mee te geven waren er inleidingen over de randvoorwaarden om biologisch te kunnen boeren en over kringloop denken.
Boeren leren van boeren
Na de lunch was er een rondleiding over het gastbedrijf van Maatschap Lankhorst. Frank Lankhorst liet zien dat je met een intensiteit van 20.000 kilogram melk per hectare prima biologisch boer kunt zijn. Door met een biologisch akkerbouwer voer en mest uit te wisselen realiseert hij een sluitende kringloop. Als laatste onderdeel van de dag gaven twee marktpartijen, te weten FrieslandCampina en Rouveen, aangegeven welke mogelijkheden er zijn op afzetgebied. Maurits Steverink gaf namens de Task Force marktontwikkeling biologische landbouw aan dat er structurele vraag is naar biologische producten.
Jongvee in alle kleuren
Aan het eind van een intensieve de dag is een eerste balans opgemaakt. De deelnemers hebben gesnuffeld aan de biologische melkveehouderij. Er bleven nog wat vragen onbeantwoord die in een mogelijk vervolg opgepakt gaan worden.
Kijkje in de koeienstal
De belangrijkste boodschap van deze dag is, dat naast het rekenen aan de kosten en meeropbrengsten van omschakelen, ook de vraag zeer relevant is welk concept bij jou en je bedrijfsomstandigheden past op de langere termijn. Meer extensief en gericht op graslandproductie en bodem, kringlopen en het dier, zijn aspecten die bij een biologische bedrijfsvoering meer aandacht hebben. Binnen de melkveehouderij dient gekozen te worden, niet kiezen wil zeggen dat gekozen is voor kostprijsleiderschap in de wereldmarkt. Ondernemende melkveehouders wachten niet af maar kiezen.
Voor meer informatie: Goaitske Iepema, projectleider

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Nieuwe groothandel wil biologische groenten en fruit voor iedereen beschikbaar maken
- Bionext verzoekt het Kabinet dringend om tot werkbare oplossingen met de boeren te komen
- Deze kilo paprika kost eigenlijk bíjna 5 euro
- "Ik ben een gelukkig man"
- Supermarkten schuiven niet aan in Remkes' stikstofdebat
Top 5 - afgelopen week
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- "Milieumaatregelen voor landbouw zijn doeltreffend en gaan niet ten koste van voedselproductie"
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- Zeewierboerderij en verwerkingsunit Dutch Seaweed Group Skal-gecertificeerd
- Stadsmeisje Annemiek werd biologische boerin
Top 5 - afgelopen maand
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- "Milieumaatregelen voor landbouw zijn doeltreffend en gaan niet ten koste van voedselproductie"
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- In Memoriam: Jaap van Westering
- "Ik wil weleens zien wie ons op dit moment qua kostprijs kan verslaan"
Verslag werkplaats 'Duurzaam boer blijven door biologisch ondernemen'
Melkveehouders snuffelen aan bio-werkwijze
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-08-17 "Wat mij heeft doen inzien om biolandbouwer te worden is het bredere perspectief te zien"
- 2022-08-17 "Wij zijn niet het probleem, maar de oplossing"
- 2022-08-17 "Logisch om bedrijven die al heel veel doen minder maatregelen op te leggen"
- 2022-08-16 "Puurder wordt het niet"
- 2022-08-16 Best practices voor het gezond droogzetten van de bio-koe
- 2022-08-15 "Ook met minder koeien kun je een goed belegde boterham verdienen"
- 2022-08-15 'Den Haag' brengt bezoek aan diverse bio-boeren
- 2022-08-12 Stadsmeisje Annemiek werd biologische boerin
- 2022-08-12 Pur Natur lanceert chocomousse
- 2022-08-12 FrieslandCampina-biologische garantieprijs blijft gelijk
- 2022-08-11 Nederlandse bio-kazen slepen kampioenschap en medailles in de wacht tijdens internationale kaasawards
- 2022-08-11 "Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om de wereld slechter achter te laten voor mijn kinderen en kleinkinderen"
- 2022-08-11 "We hebben te maken met een groot aantal problemen, dat kan je niet met een luchtwasser of een emissie-arme vloer oplossen"
- 2022-08-09 Arla-melkprijs voor augustus 2022 stijgt met 1 eurocent per kilogram
- 2022-08-08 Biomelkprijs Eko-Holland stijgt met 25 cent, BD met 2 euro omhoog
- 2022-07-22 Crowdfunding redde De Hondspol van faillissement
- 2022-07-22 "Fermentatie heeft onze opfok flink verbeterd"
- 2022-07-20 Bioland neemt prijsberekening van melk onder de loep
- 2022-07-20 Omschakeling naar biologische melkveehouderij verbetert klimaatvoetafdruk
- 2022-07-18 "Overgang naar biologisch zou vooral in de zone rondom Natura 2000-gebieden goed kunnen werken"