Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pas omgevingsverrijking voor geiten zo slim mogelijk in

Klimmen, schuren en schuilen zijn natuurlijke behoeften van geiten. Maar hoe kun je de omgeving het beste inrichten om aan die behoeften te voldoen? Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut inventariseerden de klim-, schuur- en schuilmogelijkheden in de biologische geitenhouderij en beschreven hun bevindingen in een BioKennisbericht.

Wanneer geiten meer tijd kunnen besteden aan natuurlijk gedrag (klimmen, schuren en schuilen) wordt voorzien in de natuurlijke behoeften van de geit. Dat heeft een stress-reducerend effect en is dus positief voor de gezondheid en het welzijn van de veestapel. Voor alle klim-, schuur- en schuilmogelijkheden geldt echter dat deze dominant gedrag kunnen uitlokken, ten nadele van het welzijn van ranglagere dieren in de groep. Met name in de stalperiode is dit van belang. De inrichting van de stal, de plaats en het aantal klim- en schuurmogelijkheden in de stal en de kuddegrootte bepalen de mate waarin dominant gedrag voorkomt. Waar de balans zit tussen deze factoren moet in de praktijk onderzocht worden. Ook moet het stimuleren van natuurlijk gedrag van geiten niet ten koste gaan van de efficiƫntie van het werken in de stal.

Omgevingsverrijking moet dan ook zo slim mogelijk ingepast worden. Door gebruik te maken van de 'techniek van de natuur' zoals boomstammen en takkenbossen, kunnen de kosten en arbeidsbehoefte laag worden gehouden.

Klik hier om het hele BioKennisbericht te lezen.

Voor meer informatie: Cynthia Verwer, Louis Bolk Instituut

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: