"In de toekomst nog meer gemaksproducten"

De Hobbit – toonaangevend op het gebied van vleesvervangers

Tholen – De Hobbit is een Belgische specialist in bio-vegetarische voeding. De medewerkers draaien hun hand niet om voor de productie van de basisproducten tempeh, seitan en tofu.

Ook zijn er inmiddels bijna dertig spreads en patés verkrijgbaar, waarin de vleesvervangers verwerkt zijn. "Dergelijk broodbeleg is in ons land erg populair. Met groenten en kruiden hebben we allerlei verschillende soorten broodbeleg ontwikkeld", licht medewerkster Edith Gomes toe. "In de toekomst komen we waarschijnlijk met nog meer gemaksproducten."


Ontstaan

De oprichter van De Hobbit kwam tijdens zijn burgerdienst in Indonesië in aanraking met de vegetarische vleesvervanger tempeh. "Hij leerde dit ook klaarmaken en wilde dat de Europese consument dit product ook zou leren kennen. Hiermee was hij dus de eerste in ons land met tempeh." Hij verkocht de producten in eerste instantie in natuurvoedingswinkel De Hobbit, maar De Hobbit groeide al snel uit tot een volwaardig bedrijf, gespecialiseerd in vleesvervangers.

Tempeh

Edith beschrijft tempeh als een 'eiwitbom' met een zeer specifieke smaak. "Dat vind je in niks terug. En dit is ook de reden dat we zo min mogelijk aan het product toevoegen." Tempeh bestaat uit gefermenteerde sojabonen. Ze worden geweekt, gekookt en met schimmel bewerkt. In plastic worden ze vervolgens in een warme ruimte bewaard. "We bootsen hier de temperaturen van Indonesië na. Daar 'gaart' de Tempeh overigens in bananenbladeren. Deze vleesvervanger bevat alle essentiële aminozuren.


Links de sojabonen aan het begin van het proces, rechts de met schimmel bewerkte en in plastic verpakte Tempeh

Tofu

Frederik Dossche heeft de onderneming in 1999 van de toenmalige eigenaar overgenomen. Hij ging er meteen helemaal voor. "De Hobbit is echt zijn paradepaardje." Onder zijn leiding is het assortiment fors uitgebreid. Zo nam De Hobbit in 2001 'Food for freedom' en de gelijknamige merknaam over. Hiermee werd de tofu-productie een nieuwe tak van sport voor De Hobbit. "We beschikken hiervoor over een machine op maat, en hebben daarmee dus een ambachtelijke tofu-makerij."


Een overzichtje van het tofu-productieproces

Seitan

De Hobbit produceert ook seitan, wat gemaakt wordt van gepofte tarwegluten en zeven aminozuren bevat. "We dachten bij onszelf: waarom produceren we niets met producten van hier? Dit konden we met seitan realiseren." Deze vleesvervanger lijkt van de drie hoofdproducten qua textuur het meest op vlees. "Het heeft een goede bite en is heel eenvoudig te bereiden." Edith geeft aan dat seitan erg goed loopt, dit geldt vooral voor de gehaktvariant.


Links wordt de seitan gesneden en gekookt. Rechts het eindresultaat.

Groei

Edith geeft aan dat De Hobbit niks van de crisis gemerkt heeft. De groei is onder meer gestimuleerd door EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief). "Dit initiatief van Tobias Leenaert promoot vleesvervangers, en daarmee dus indirect onze producten. Het is prachtig wat hij gedaan heeft."

Voor meer informatie:
Edith Gomes
De Hobbit
Nijverheidslaan 7-9
B-9990 Maldegem (België)
+32 50717020
www.hobbit.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven