Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BioForum prijst duidelijkere en strengere Belgische residuwetgeving

IFOAM EU Group publiceerde voor de eerste maal richtlijnen voor het omgaan met pesticidenresidu's in bio-producten bij internationale handel. BioForum Vlaanderen is het niet volledig eens met de richtlijnen en blijft voorstander van het huidige Vlaamse beleid inzake residu's dat strenger en volgens BioForum duidelijker is.

"De IFOAM-richtlijnen zijn geen wetgeving, maar een initiatief om verwerkers en handelaars praktische ondersteuning te geven", legt BioForum Vlaanderen uit. "In België zijn deze richtlijnen in alle regio's aangevuld met regionale wetgeving."

Deze wetgeving stelt dat indien er residu's aanwezig zijn in een concentratie hoger dan anderhalve maal de laagst waarneembare hoeveelheid het duidelijk is dat bij de teelt de biologische productieregels niet gevolgd zijn en dat het product niet op de markt kan gebracht worden als biologisch product.

BioForum prijst de Belgische wetgeving als een duidelijke basis voor de marktdeelnemers om al dan niet leveringen te aanvaarden enerzijds en al dan niet hun controle-organisaties op de hoogte te brengen anderzijds. België is samen met Italië de enige lidstaat waar er concrete wetgeving is over hoe om te gaan met residu's in bio.

Het standpunt van IFOAM EU is ook binnen de Vlaamse sector besproken, maar alle marktdeelnemers, zowel verwerkers als producenten, waren het er over eens dat een duidelijke 'decertificatielimiet' zoals in Vlaanderen, nodig is. "In de eerste plaats is dat om een goede communicatie tussen alle spelers mogelijk te maken", aldus BioForum. De voorgestelde 'actielimiet' is volgens BioForum wel een stap in de goede richting in lidstaten waar er geen regionale wetgeving is en de aanwezigheid van residu's door de verschillende partijen anders geïnterpreteerd wordt.

Bron: Vilt
Publicatiedatum: