
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Het toepassen van vaste rijpaden verdient zich snel terug
In de praktijk komen meerdere varianten van vaste rijpaden voor. In de doorrekening zijn zogenaamde seizoensrijpaden en rijpaden met permanent onbereden bedden meegenomen. Seizoenspaden vraagt minder aanpassingen en wordt bij relatief kleine meeropbrengsten (een tot drie procent) al goedgemaakt. Bij geïntegreerde bedrijven blijkt dit hoger (vijf tot zeven procent) te liggen, hetgeen samenhangt met verschillen in opbrengstprijzen (kilo x prijs). Voor toepassing van onbereden bedden liggen de verhoudingen ongeveer hetzelfde. Voor biologische bedrijven bij twee tot drie procent en voor geïntegreerd vijf tot zeven procent.
Hoewel onbereden bedden nog weinig consequent worden toegepast, lijken de voordelen op te wegen tegen de noodzakelijke aanpassingen en investeringen. Door verbetering of behoud van de bodemstructuur neemt de bodemkwaliteit en daarmee ook de opbrengsten toe. Bijkomend voordeel is een minder energieverbruik door lagere bodemweerstand, dus minder noodzakelijke trekkracht.
Het omslagpunt hangt af van de bedrijfsomvang en – inrichting (teeltplan) en de prijzen van het geoogste gewas. Mede hierdoor is het systeem eerder rendabel voor biologische bedrijven. Onbereden bedden leent zich goed voor Niet Kerende Grondbewerking wat ook betere bodemkwaliteit voor ogen heeft.
Voor meer informatie: Kees van Wijk, PPO van Wijk
Bron: BioKennis
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"
- 2023-05-24 Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna
- 2023-05-23 Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer
- 2023-05-23 "Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"
- 2023-05-23 Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation