Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het toepassen van vaste rijpaden verdient zich snel terug

Het toepassen van vaste rijpaden vraagt enige aanpassing in de bedrijfsvoering en mechanisatie. Deze investering zal met hogere opbrengsten terugverdiend moeten worden. PPO rekende meerdere varianten van vaste rij-paden door. Voor biologische bedrijven lijkt een meeropbrengst van twee tot drie procent voldoende om de overstap te maken.

In de praktijk komen meerdere varianten van vaste rijpaden voor. In de doorrekening zijn zogenaamde seizoensrijpaden en rijpaden met permanent onbereden bedden meegenomen. Seizoenspaden vraagt minder aanpassingen en wordt bij relatief kleine meeropbrengsten (een tot drie procent) al goedgemaakt. Bij geïntegreerde bedrijven blijkt dit hoger (vijf tot zeven procent) te liggen, hetgeen samenhangt met verschillen in opbrengstprijzen (kilo x prijs). Voor toepassing van onbereden bedden liggen de verhoudingen ongeveer hetzelfde. Voor biologische bedrijven bij twee tot drie procent en voor geïntegreerd vijf tot zeven procent.

Hoewel onbereden bedden nog weinig consequent worden toegepast, lijken de voordelen op te wegen tegen de noodzakelijke aanpassingen en investeringen. Door verbetering of behoud van de bodemstructuur neemt de bodemkwaliteit en daarmee ook de opbrengsten toe. Bijkomend voordeel is een minder energieverbruik door lagere bodemweerstand, dus minder noodzakelijke trekkracht.

Het omslagpunt hangt af van de bedrijfsomvang en – inrichting (teeltplan) en de prijzen van het geoogste gewas. Mede hierdoor is het systeem eerder rendabel voor biologische bedrijven. Onbereden bedden leent zich goed voor Niet Kerende Grondbewerking wat ook betere bodemkwaliteit voor ogen heeft.

Voor meer informatie: Kees van Wijk, PPO van Wijk

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: