Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Prijsverhoging voor bio moeilijker te verteren"

Fat tax brengt Deense bio-producenten in de problemen

Denemarken heeft op 1 oktober als eerste land ter wereld een 'fat tax' ingevoerd. Voor producten die te boek staan als ongezond moet nu meer betaald worden. Denemarken wil hiermee het aantal hart- en vaatziekten verminderen, alsmede het aantal obesitas- en diabetesgevallen. Actoren in de biologische sector verwachten dat vooral voor deze sector de gevolgen groot zullen zijn.

"Op politiek niveau was er een hoge mate van consensus voor deze wet", zegt Tor Christensen van 'Denmark's Ministy of Taxation'. De belasting is gebaseerd op een formule van 16 Deense Kronen per kilo verzadigd vet. Dit geldt voor ieder voedingsproduct dat meer dan 2,3 procent verzadigd vet bevat.

Mensen binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn niet tevreden over de belasting. "Het is heel frustrerend hoe deze geĆÆmplementeerd is", zegt Poul Pedersen. Hij is uitvoerend directeur van Thise Mejeri. Dit is een biologische zuivelcoƶperatie in het noorden van Denemarken. De 83 boeren produceren 2.5000 ton boter per jaar, ze worden allemaal geconfronteerd met verminderde inkomsten nu ze de prijzen hebben moeten verhogen. "We weten nog niet hoeveel verlies we draaien, maar we verwachten een aanzienlijke verkoopdaling."

De belasting is voor alle verzadigde vetten gelijk, ongeacht of deze in een McDonald's hamburger zitten of in een liter melk van grasgevoederde koeien. Dit is wat Perdersen het meest voor het hoofd stoot.

Ook restaurants voelen de gevolgen van de stijgende kosten. Chef-kok Christian Puglisi maakt zich vooral zorgen over de invloed van de belasting op de biologische bedrijven waarmee hij voor het grootste deel zaken doet. "Biologisch is al duurder dan industrieel geproduceerde voeding, maar de belasting maakt dit nog erger. De biologische producenten kunnen de prijsverhoging minder gemakkelijk verteren dan de industrie, waardoor minder mensen bereid zullen zijn om het te kopen."
Publicatiedatum: