Fat tax brengt Deense bio-producenten in de problemen
"Op politiek niveau was er een hoge mate van consensus voor deze wet", zegt Tor Christensen van 'Denmark's Ministy of Taxation'. De belasting is gebaseerd op een formule van 16 Deense Kronen per kilo verzadigd vet. Dit geldt voor ieder voedingsproduct dat meer dan 2,3 procent verzadigd vet bevat.
Mensen binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn niet tevreden over de belasting. "Het is heel frustrerend hoe deze geĆÆmplementeerd is", zegt Poul Pedersen. Hij is uitvoerend directeur van Thise Mejeri. Dit is een biologische zuivelcoƶperatie in het noorden van Denemarken. De 83 boeren produceren 2.5000 ton boter per jaar, ze worden allemaal geconfronteerd met verminderde inkomsten nu ze de prijzen hebben moeten verhogen. "We weten nog niet hoeveel verlies we draaien, maar we verwachten een aanzienlijke verkoopdaling."
De belasting is voor alle verzadigde vetten gelijk, ongeacht of deze in een McDonald's hamburger zitten of in een liter melk van grasgevoederde koeien. Dit is wat Perdersen het meest voor het hoofd stoot.
Ook restaurants voelen de gevolgen van de stijgende kosten. Chef-kok Christian Puglisi maakt zich vooral zorgen over de invloed van de belasting op de biologische bedrijven waarmee hij voor het grootste deel zaken doet. "Biologisch is al duurder dan industrieel geproduceerde voeding, maar de belasting maakt dit nog erger. De biologische producenten kunnen de prijsverhoging minder gemakkelijk verteren dan de industrie, waardoor minder mensen bereid zullen zijn om het te kopen."