
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
"Prijsverhoging voor bio moeilijker te verteren"
Fat tax brengt Deense bio-producenten in de problemen
"Op politiek niveau was er een hoge mate van consensus voor deze wet", zegt Tor Christensen van 'Denmark's Ministy of Taxation'. De belasting is gebaseerd op een formule van 16 Deense Kronen per kilo verzadigd vet. Dit geldt voor ieder voedingsproduct dat meer dan 2,3 procent verzadigd vet bevat.
Mensen binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn niet tevreden over de belasting. "Het is heel frustrerend hoe deze geïmplementeerd is", zegt Poul Pedersen. Hij is uitvoerend directeur van Thise Mejeri. Dit is een biologische zuivelcoöperatie in het noorden van Denemarken. De 83 boeren produceren 2.5000 ton boter per jaar, ze worden allemaal geconfronteerd met verminderde inkomsten nu ze de prijzen hebben moeten verhogen. "We weten nog niet hoeveel verlies we draaien, maar we verwachten een aanzienlijke verkoopdaling."
De belasting is voor alle verzadigde vetten gelijk, ongeacht of deze in een McDonald's hamburger zitten of in een liter melk van grasgevoederde koeien. Dit is wat Perdersen het meest voor het hoofd stoot.
Ook restaurants voelen de gevolgen van de stijgende kosten. Chef-kok Christian Puglisi maakt zich vooral zorgen over de invloed van de belasting op de biologische bedrijven waarmee hij voor het grootste deel zaken doet. "Biologisch is al duurder dan industrieel geproduceerde voeding, maar de belasting maakt dit nog erger. De biologische producenten kunnen de prijsverhoging minder gemakkelijk verteren dan de industrie, waardoor minder mensen bereid zullen zijn om het te kopen."
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 Arla bio-melkprijs daalt met 2 eurocent per kilo in juni
- 2023-06-02 Melkprijs Eko-Holland in juni met vijftig cent omlaag
- 2023-06-01 "We willen iedereen met wie we zaken doen aardig vinden"
- 2023-06-01 Pioniers geven aftrap voor de Maand van het Kalf
- 2023-06-01 "Historisch gezien hebben we nooit zoveel dierlijke producten geconsumeerd als nu, dus wat matigen daarmee kan geen kwaad"
- 2023-05-31 FrieslandCampina verlaagt bio-garantieprijs in juni met 25 cent
- 2023-05-31 Amerikaans landbouwministerie biedt steun aan biologische zuivelproducenten
- 2023-05-31 Weideseizoen: toezicht op weidegang dieren gestart
- 2023-05-30 Juni: Maand van het Kalf
- 2023-05-26 Biologische volle melk Schwarzwaldmilch gekozen tot beste ambachtelijke melk
- 2023-05-24 Biologisch melkveehouder Arie van den Berg op bezoek bij Vroege Vogels Radio
- 2023-05-24 "Vier stappen om broei in de kuil tegen te gaan"
- 2023-05-23 Eerste honderdtonner van Bio Opneij Wytze van de Bio-KI
- 2023-05-23 Provamel focust voortaan op het gamma lang houdbare plantaardige drinks, room en desserts
- 2023-05-23 Innovatiehuis De Peel roept label in het leven om lokale biologische kaas op de kaart te zetten
- 2023-05-22 "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- 2023-05-22 Bio-boeren trekken meer dan 2500 bezoekers tijdens Campina Open Boerderijdagen
- 2023-05-19 Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- 2023-05-17 Maatschap Muggen wint Agroscoopbokaal Biologisch
- 2023-05-12 Veehouderijdocent Frens Schuring neemt Weidegangtrofee in ontvangst