
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
"Hebben beste oogst in tien jaar tijd"
Goede appeloogst op Duitse bio-demonstratieboerderijen
De appelboomgaarden van de demonstratieboerderijen zijn in het voorjaar grotendeels bespaard gebleven voor vorstschade. De droge, zonnige lente, waarmee vele teeltbedrijven worstelden, bleek juist perfect voor de appelbloesem. Dit leidde echter ook tot kleinere vruchten. "Ook bij ons, op Biohof Bölingen in 'Rheinland Pfalz', zijn de vruchten kleiner. Hier staat echter een hoog suikergehalte en geweldige smaak tegenover", zegt Herman Krämer.
"De regenachtige zomer zorgde bij ons voor grotere aantasting van schurft en dit vereiste veel zorg. Aan de andere kant zijn de appelen door de vele regen wel groter dan normaal", zegt Peter Hartmann van Wagnerhof aan het Bodenmeer. De huidige koelere nachten voorzien de appelen volgens hem van een mooie rode kleur.
Over het geheel genomen is de Duitse bio-appeloogst, zowel in kwaliteit als kwantiteit, heel goed. De opbrengst is significant hoger dan vorig jaar, maar dat was ook een slecht oogstjaar. Op de demonstatieboerderijen van het 'Netzwerk Demonstrationsbetriebe Ökologischer Landbau' zijn vooral rassen als Elstar, Boskoop, Braeburn, Topaz, Jonagold en Pinova populair. Een interessant ras voor de toekomst is de Natyra. Deze is resistent tegen schurft en andere ziekten.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"
- 2023-05-24 Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna
- 2023-05-23 Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer
- 2023-05-23 "Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"
- 2023-05-23 Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation