"Hebben beste oogst in tien jaar tijd"

Goede appeloogst op Duitse bio-demonstratieboerderijen

De appeloogst in Duitsland is dit jaar eerder dan gebruikelijk begonnen. Momenteel is de oogst nog in volle gang en de verwachtingen zijn erg goed. "We hebben de beste appeloogst in tien jaar tijd", zegt Rolf Clostermann van Demeterboomgaard Neuhollandshof in 'Niederrhein'. Ook in veel andere fruitteeltregio's in ons buurland is de oogst, ongeveer tien dagen eerder dan gebruikelijk, begonnen.

De appelboomgaarden van de demonstratieboerderijen zijn in het voorjaar grotendeels bespaard gebleven voor vorstschade. De droge, zonnige lente, waarmee vele teeltbedrijven worstelden, bleek juist perfect voor de appelbloesem. Dit leidde echter ook tot kleinere vruchten. "Ook bij ons, op Biohof Bölingen in 'Rheinland Pfalz', zijn de vruchten kleiner. Hier staat echter een hoog suikergehalte en geweldige smaak tegenover", zegt Herman Krämer.

"De regenachtige zomer zorgde bij ons voor grotere aantasting van schurft en dit vereiste veel zorg. Aan de andere kant zijn de appelen door de vele regen wel groter dan normaal", zegt Peter Hartmann van Wagnerhof aan het Bodenmeer. De huidige koelere nachten voorzien de appelen volgens hem van een mooie rode kleur.

Over het geheel genomen is de Duitse bio-appeloogst, zowel in kwaliteit als kwantiteit, heel goed. De opbrengst is significant hoger dan vorig jaar, maar dat was ook een slecht oogstjaar. Op de demonstatieboerderijen van het 'Netzwerk Demonstrationsbetriebe Ökologischer Landbau' zijn vooral rassen als Elstar, Boskoop, Braeburn, Topaz, Jonagold en Pinova populair. Een interessant ras voor de toekomst is de Natyra. Deze is resistent tegen schurft en andere ziekten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.