"Iedereen is hier welkom"

Sytze en Alma van der Groot: boer en natuurbeheerder tegelijk

Toen ze net begonnen, werden Sytze en Alma van der Goot van biologische zoogkoeienhouderij 't Hoogeveld door collega-boeren vaak voor gek versleten: hoe kun je nu boer en natuurbeheerder tegelijk zijn? Inmiddels bewijzen ze al een jaar of vijftien dat het kan, heel goed zelfs. De 450 Limousinrunderen – die ze in een maatschap houden – grazen op land van Natuurmonumenten: de kruidenrijke graslanden van de Eelder- en Peizermaden bij het Drentse Eelde. Ze lusten alleen bepaalde grassoorten en kruiden waardoor de 'Maden' ruig blijven, met lang gras, distels en zeldzame planten als waterviolier en ratelaar. En terwijl de dieren de natuur beheren, leveren ze ook nog eens prachtig vlees.

Sytze en Alma laten graag zien waarmee ze bezig zijn. 't Hoogeveld heet dan ook niet voor niets een 'kijkboerderij'. 's Winters, als de koeien in de ouderwetse potstal staan, zijn ze vanaf het speciaal gebouwde bordes te bekijken. In de zomer kunnen bezoekers langs de koeien lopen over het natuurwandelpad door de Eelder- en Peizermaden.

"Iedereen is hier welkom", zegt Alma van der Goot. "Alle dagen van het jaar. Veel mensen hebben geen idee hoe het er op een boerderij aan toegaat. Wij willen graag laten zien dat de dieren goed verzorgd worden en dat mensen die ons vlees kopen een verantwoord stuk vlees eten." De Limousins van 't Hoogeveld krijgen geen medicijnen en het land is niet met chemische bestrijdingsmiddelen behandeld. Sytze: "Het is hier puur natuur. Het kalf drinkt acht tot negen maanden bij de moeder. Je ziet het natuurlijke kuddegedrag van de dieren en hoe de moeders hun kalfjes wegwijs maken in de wei. Als je een kalf dat in de stal geboren is alléén zou loslaten, zou het in no time in de sloot liggen of tegen een stroomdraad hangen."

Biologische zoogkoeienhouderij

Als Sytze met z'n wandelstok door de wei loopt – "de stieren kunnen weleens opdringerig zijn" – geniet hij met volle teugen. "Ik hoor de vogels fluiten, zie hoe de natuur zich ontwikkelt en hoe goed de dieren het doen op diezelfde natuur. Het is een geweldig mooie kringloop. Ja, ik ben dan wel een beetje trots dat ik daaraan kan bijdragen."

Voor meer informatie: www.hoogeveld.nl

Bron: PlusOnline

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.