Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bewustwording heel belangrijk bij vermindering antibioticagebruik"

Teus de Wit is in zijn element als bio-melkveehouder

Tholen – Teus de Wit heeft zijn melkveebedrijf in Hardinxveld-Giessendam in 1996 officieel omgeschakeld naar biologisch. "Ik ben in 1992 als gangbare boer begonnen, maar ook toen mijn vader nog aan het roer stond wist ik al dat ik biologisch wilde gaan boeren. In 1994/1995 liep bio niet zo goed, daarom heb ik even gewacht met omschakelen."


De koeien komen graag even knuffelen als Teus ze in de wei opzoekt

De melkveehouder is in 2001 zelfs een tijdje biologisch dynamisch gaan werken. De verschillen bleken toch vrij groot. Zo hadden de koeien meer ruimte nodig, doordat ze nog hoorns hadden. "En het had grote gevolgen voor het management. Uiteindelijk besloot ik weer terug te schakelen naar biologisch. De opbrengstprijs was toen namelijk ook maar een paar cent hoger."

Antibioticavrij

Teus gebruikt sinds 2002 geen antibiotica meer. Hij merkte dat zijn vee zonder antibiotica langzaamaan gezonder werd. "En dat is toch het belangrijkste in de bedrijfsvoering." Het ging niet helemaal vlekkeloos. Zo werd het celgetal van de melk eerst even te hoog en hadden de koeien wat last van uierontsteking. De melkveehouder is ervan overtuigd dat het gaat lukken om de biologische melkveehouderijen volledig antibioticavrij te krijgen. "De bewustwording is hierin heel belangrijk."



Hij heeft overigens geen behoefte om een adviserende rol in de vermindering van het antibioticagebruik te vervullen. "Zoals ik het heb gedaan, is geen heilige weg. Bij mij heeft het gewerkt, maar dit zal niet op ieder bedrijf zo zijn. Per koe is het al echt verschillend." Teus heeft duidelijk een goede band met zijn vijftig koeien. Er gaat geen koe weg zonder afscheid te nemen. "Het ophalen blijft een moeilijk moment. Ik waardeer alle koeien, de één om de melkgift, en de ander om het karakter."



Nu hij alles voor elkaar heeft, is het volgens Teus relaxt boeren. Zo is de prijs gunstig, nu deze gekoppeld is aan de reguliere melkprijs. "Al mag dit natuurlijk altijd iets meer zijn." De laatste twee jaar geven zijn koeien ook weer meer melk. Momenteel ligt de gemiddelde melkproductie op 7000 liter. Teus hoopt dat dit in de toekomst nog omhoog zal gaan naar 8000 liter. De melk levert hij aan Campina. "Hierdoor ben ik verzekerd van afzet. Dit zorgt voor continuïteit."


Zorgtak

Sinds 2002 is er een kleine zorgtak toegevoegd aan het bedrijf. Er kwam vraag naar persoonlijke begeleiding vanuit het lokale zorgcentrum. "Hier besloten we op in te gaan. Dit is erg dankbaar werk, als het de medewerkers goed gaat. Leen werkt bijvoorbeeld al sinds het begin van het project bij ons. Dat gaat hartstikke goed. Er zijn er ook bij die slechts een weekje komen helpen." Teus kreeg ook altijd hulp van zijn vorige hond. “Dan zaten we koffie te drinken en vroeg ik hem de koeien te gaan halen. Even later kwam hij met de koeien terug. Ideaal was dat."

Voor meer informatie:

Teus de Wit
Broekseweg 22
3373 LA Hardinxveld Giessendam
0184 617308
teusdewit@yahoo.com