
Links Wouter de Heij en rechts Jack van Messel. Achter hen is de nieuwe slogan prominent in beeld.
Voedselketendeskundige Wouter de Heij opende het programma. Hij ging in op duurzaamheid. "Dit blijft een lastig begrip." Na een uitgebreid betoog kwam het er op neer dat het door Van Messel uit Uruguay geïmporteerde vlees als het gaat om cradle2cradle, milieu en omgeving bijna ideaal is. En als het gaat om diervriendelijkheid bijna perfect. Over de fairness en eerlijkheid is nog discussie mogelijk. Immers, ondanks de relatief lage milieulast van het vervoer van Uruguay naar Nederland, blijft streekgebondenheid en regionaliteit een hot issue in de biologische branche. Belangrijk is dat de runderen enkel gras eten. Wouter gaf aan het erg krom te vinden dat veel van de dieren ook voor consumptie geschikte producten krijgen, zoals maïs.

De gasten zijn druk aan de slag, ze hebben onder meer carpaccio, entrecote en filet klaargemaakt
Jack van Messel gaf vervolgens een korte toelichting op de nieuwe huisstijl. "We willen met de slogan 'Gras. Dus lekkerder.' meer dan ooit uitdragen dat ons vlees door de elementen gras, ruimte, Uruguay en tijd écht lekkerder is."
Luc Beurskens ondersteunt Jack en Hans bij het uitdragen van deze strategie. Hij peilt de interesse bij de proevers. "Ik heb al van diverse grootslagers gehoord dat ze biologisch fantastisch vinden, maar dat het vlees vooral lekker moet zijn." Volgens hem zijn de slagers wel erg enthousiast over het feit dat het vlees van PUL langer vers te houden is dan ander vlees. "Ook is positief dat ze er weinig van af hoeven te halen dat de verpakking niet lekt. Ook een vertegenwoordiger van groothandel Zegro was present. Zij voeren het PUL-vlees al jaren. "Dat de dieren in de vrije natuur leven is terug te vinden in de smaak van dit biologische vlees."

Ervaren en proeven
Na de toelichting van Jack was het tijd voor het ervaren en proeven. Dit alles onder begeleiding van topkoks Krispijn van Helsdingen en Berry Pronk. De reacties zijn goed. Eén van de grootslagers geeft aan dat er weinig van het vlees afgesneden hoeft te worden. "Tot nu toe heb ik geen klagen, al moet ik het natuurlijk nog proeven." Hij erkent dat de vraag naar biologisch vlees in de horeca groeiende is. "Steeds meer ondernemers vinden het mooi om biologisch op de kaart te zetten."
Biologische slager
Ook biologische slager Michel van der Ham was aanwezig. De slager van De Groene Weg in Rotterdam werkt nu een jaar met het vlees van Van Messel Meat. En dit bevalt hem uitstekend. "We leveren dit speciale vlees vooral aan de horeca. Er is veel vraag naar. Zo'n één keer in de twee/drie weken komt er bij ons een halve pallet binnen."Hij ergert zich nog wel eens aan de vooroordelen over biologisch vlees. "Biologisch vlees zou duurder zijn, maar alleen bij kip is het prijsverschil vrij groot." De slager vertelt dat bij de slagerij in De Groene Passage inmiddels tachtig procent van de vleeswaren zelf gemaakt worden.

Rechts biologische slager Michel van der Ham
Voor meer informatie: www.meat.nl en klik hier om het Biojournaal-artikel over Van Messel Meat van maart van dit jaar te lezen.