Wel goede groeiverwachting

Prijzenoorlog in bio dreigt in Tirol

Er zijn ongeveer 2.500 biologische boeren in Tirol. Velen van hen merken vooral de verhoogde prijsdruk door private labels vooral in de biologische melk- en kaasproducten.

Tirol is volgens AMA Marketing goed voor ongeveer 30 miljoen euro van de jaarlijkse bio-omzet. "De verkopen zijn nu zodanig groot dat het interessant is geworden voor boeren om de omschakeling naar biologisch te gaan maken", zegt Heinz Gstir, voorzitter van Bio Austria in Tirol en van Bioalpin. Zeshonderd van de in totaal 2.500 Tiroler bio-boeren zijn verenigd in de coöperatie Bioalpin. Vorig jaar bedroeg de jaaromzet van de coöperatie volgens Gstir vijf miljoen euro, in 2003 lag dit nog op 700.000 euro.

Deze verkoopstijging houdt ook in dat de situatie op de markt verandert. Biologische boeren klagen over de toenemende prijsdruk. De biologische huismerken van winkelketens krijgen hier de schuld van. Grote retailers, zoals Spar, Rewe en Hofer hebben allen hun eigen bio-merk.De Tiroler Heinz Gstir merkt de prijsdruk vooral bij de biologische melk en kaas, er is minder prijsdruk op bio-groente en fruit. Volgens de AMA varieert de prijsdruk in het verse segment ook per productsoort.

Gstir verwacht ook voor volgend jaar een omzetstijging van twintig procent. "En ik verwacht dat de EU haar subsidies voor de biologische landbouw zal verhogen. Het aantal bio-bedrijven zal met twintig procent toenemen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven