Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische melkveebedrijven houden meer koeien

Ook de biologische melkveebedrijven breiden de veestapel uit zo blijkt uit gegevens van de melkcontrole van 124 biologische melkveebedrijven. Na een periode waarin de veestapel nauwelijks groeide, is er sinds 2005 een toename met ongeveer 3 koeien per bedrijf per jaar te zien. Daarnaast heeft een aantal bedrijven de activiteiten uitgebreid met andere takken, onder andere zorg en natuurbeheer.

Het blijkt dat er in de periode 2003 tot en met 2010 vier bedrijven gestopt zijn met melken en er is één bedrijf teruggeschakeld naar gangbaar. In die periode zijn drie bedrijven omgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering. De omvang van de veestapel varieert van 25 tot 500 koeien (melkgevend + droogstaande koeien). Ook de toename van het aantal melkkoeien is heel divers: er zijn bedrijven die met minder koeien hetzelfde quotum volmelken en er zijn bedrijven die in de periode na 2005 hun veestapel verdubbeld hebben.



De bedrijven hebben hun gegevens beschikbaar gesteld voor onderzoek. Mogelijk zijn deze bedrijven niet geheel representatief voor de biologische melkveehouderij en zijn ze wat groter dan het gemiddelde biologische bedrijf met melkvee.

Voor meer informatie: Gidi Smolders, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: