Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nog grote stappen te maken voor 'a green Iceland'

Natuurkundige en milieu-activiste Vandana Shiva heeft in 2008 voor het laatst een bezoek gebracht aan IJsland. Ze gaf toen aan dat de transformatie naar 'a green Iceland' met relatief weinig werk gerealiseerd zou kunnen worden. Wel benadrukte ze dat het land niet dezelfde fouten moest maken als in het verleden.

Hoewel ze niet aangaf op welke fouten ze doelde, uitte ze ook haar mening over de aluminiumindustrie in IJsland. Ze benadrukte het belang voor IJsland om zich niet op één enkele industrie te richten en te stoppen met het gebruik van groene energie voor de aluminiumindustrie.

Ze ontmoette tijdens haar bezoek aan IJsland lokale politici, wetenschappers, academici en boeren. En tijdens haar toespraak in Háskólabíó (in Reykjavík) sprak ze over de mogelijkheid van een biologisch en GGO-vrij IJsland, wat een voorbeeld kon zijn voor Noord-Europa. Maar zijn er inmiddels al vorderingen hierin gemaakt?

Eerder dit jaar gaf Oddný Anna Bjornsdottir van de 'Green April campaign' al aan dat het een vergissing is om aan te nemen dat de IJslandse landbouw zonder fouten is. "IJslanders zijn met de landbouw in dezelfde val getrapt zoals ze deden met vele andere milieuproblemen in het verleden: de veronderstelling dat een kleine natie van mensen in een groot en niet-verontreinigd land automatisch betekent dat er geen ernstige milieuproblemen bestaan in het land."

Veel IJslandse groentetelers beweren dat ze bijna geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, en hoewel niet gecertificeerd beweren ze 'nagenoeg biologisch' te werken. Maar volgens Bíóbú, een IJslands bedrijf dat gespecialiseerd is in biologische zuivel, voert IJsland per jaar zo'n 60.000 ton aan kunstmest in.

Slechts 0,9 procent van de boeren in IJsland beoefent biologische landbouw. Er zijn dus nog veel meer omschakelaars nodig om naar een 'Organic Iceland' te gaan.
Publicatiedatum: