"Wij hanteren als enige al een onafhankelijke prijs"

Eko-Holland zoekt veertig nieuwe bio-melkveehouders

Tholen - De vraag naar biologische zuivelproducten loopt verder op, maar aan de andere kant is er bij Coöperatie Eko-Holland een ernstig tekort aan biologische melk. "Daarom willen wij een oproep doen voor omschakelaars. Als er veertig biologische melkveehouders bij komen, zijn we uit de brand", vertelt René Cruijsen, de voorzitter van Eko-Holland. Bij de coöperatie is momenteel veertig procent van de biologische melkveehouders aangesloten, dit zijn er in totaal ongeveer honderd.

Eko-Holland kampt al anderhalf jaar met dit melktekort. De ongeveer honderd aangesloten melkveehouders kunnen de vraag niet meer aan. Daarom is de coöperatie genoodzaakt om het melktekort aan te vullen met melk uit het buitenland. "Het is te gek voor woorden dat wij biologische melk uit Engeland moeten importeren, aangezien er in ons land zoveel melkveebedrijven zijn."


Een deel van de leden van Eko-Holland op de Eko-Hollanddag 2010

De coöperatie geeft boeren een gegarandeerde afzet. "De afzet loopt namelijk heel goed, dit gaat nog altijd vooruit." Volgens René is het voor de biologische zuivelsector nadelig dat het in de reguliere sector zo goed gaat. Daarom hanteert Eko-Holland als enige coöperatie van melkveehouders in Nederland een onafhankelijke melkprijs. "Hierin willen wij ons onderscheiden. Als de reguliere melkprijs zakt, kunnen wij een goede prijs blijven bieden."

René hoopt dat in 2014 de hele biologische melkveesector een onafhankelijke prijs kan gaan hanteren. "Alleen met een onafhankelijke prijs kan het economisch rendement van de biologische melkveehouderij worden verhoogd. We moeten hiervoor echt met zijn allen rond de tafel gaan zitten. Dit kan alleen in goed overleg lukken."

Hij pleit er ook voor om de meerwaarde voor biologisch beter te gebruiken en te profileren. Logistiek gezien hoopt René in de toekomst op hetzelfde ophaalsysteem voor alle bio-boeren in Nederland.

Voor meer informatie: René Cruijsen, 0487 572583, 0629537144 en www.eko-holland.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.