Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Door duurmelken een hogere melkproductie bij schapen

Duurmelken is ook mogelijk met Friese melkschapen. In het biokennisbericht 'Duurmelken bij schapen' is te lezen hoe je dit het beste aanpakt. Twee schapenhouders vertellen over hun ervaringen met deze werkwijze.

Duurmelken is langer melken zonder dieren te laten lammeren. Bij geiten wordt duurmelken al langer toegepast. Friese melkschapen kunnen in het voorjaar op goed, snel verteerbaar voorjaarsgras uit de natuur veel melk produceren. De geboorte van lammeren vraagt extra krachtvoer voor de ontwikkeling van de lammeren, tijd en geld voor de opstart en opfok en kan gezondheidsproblemen op het bedrijf veroorzaken. Door de geboorte van tijdrovende lammeren te vermijden, ontstaat er meer rust in de bedrijfsvoering en een hogere melkproductie.

Rantsoen en sturen

De melkproductie wordt hormonaal gestuurd en daar kun je als schapenhouder op inspelen. Na het aflammeren gaat de interne groeihormoonproductie omhoog. De dieren met een hoge interne groeihormoonproductie zijn geschikt voor duurmelken en moeten voldoende eiwit in het rantsoen krijgen om de groeihormoonproductie te stimuleren. Tijdens de start van de lactatie moeten de dieren voldoende darmverteerbaar zetmeel krijgen. Dit moet echter bij duurmelkers snel genoeg worden afgebouwd om vervetting te voorkomen. Tijdens de duurmelkfase kan energie in de vorm van pectines (bietenproducten) worden gegeven. In donkere periodes is bijlichten noodzakelijk om de groeihormoonproductie op peil te houden. Voorkom rantsoenschommelingen of houdt ze minimaal. Seizoens- en weerseffecten moeten worden gecompenseerd via bijsturings(kracht)voer. Alleen de dieren die veel melk geven komen in aanmerking voor de duurmelkstrategie, omdat ze lang kunnen afzakken voordat ze te weinig melk geven.

Ondergrens productie

Beginnende duurmelkers bepalen vaak een ondergrens van de productie. Bij een dagelijkse melkproductie van 1,37 liter melk gemiddeld over het jaar, geeft een melkschaap 500 liter melk per jaar.

Duurmelken in de paktijk

Op het biologische bedrijf van Mart-Jan en Willy de Jong in Stolkwijk hebben een aantal melkschapen sinds februari 2010 niet gelammerd. Zij melken deze dieren na gemiddeld 600 dagen nog, dankzij een uitgebalanceerde rantsoen. Sinds november 2010 halen de dieren gemiddeld nog een productie van 1,05 liter per dag met 12,19 procent vet+eiwit. De beste dieren komen nog in de buurt van 2 liter.
Op het gangbare melkschapenbedrijf van Leo en Marga Vos uit Peize duurmelken ze al sinds 2008. Het tweede jaar na de start was de productie 150 liter hoger dan voorheen. De ondergrens om de schapen bij de ram te doen is hier 2 liter per dag. Zo komen de schapen van familie Vos op een gemiddelde jaarproductie van 800 liter. Ook familie Vos stuurt de productie met een uitgebalanceerd rantsoen van perspulp, bierbostel en soja-producten. Op een gangbaar bedrijf is de keuze aan ingrediƫnten voor het rantsoen ruimer dan op een biologisch bedrijf.

Klik hier
voor het hele bioKennisbericht 'Duurmelken bij schapen'.

Voor meer informatie: Nick van Eekeren, Louis Bolk Instituut

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: