Voederbomen voor koeien en geiten

Biologische geitenhouders tussen Tilburg en Berkel-Enschot willen wilgen inzetten als voer voor de geiten en het hout voor de kachel. Op het bedrijf 'de Geitenhoeve' van Anton en Ingrid van de Bruggen zijn op 25 april 2011 de eerste stekken van diverse soorten wilgen geplant. Na zes weken waren sommige scheuten al één meter hoog.

Voederbomen vormen een variatie op het rantsoen voor koeien en geiten en kunnen nog vele andere functies hebben op een agrarisch bedrijf. Het Praktijknetwerk Voederbomen en multifunctioneel Landgebruik (netwerk 31) onderzoekt gedurende drie jaar de perspectieven van onder andere wilgen en elzen voor rundvee- en geitenbedrijven. Tijdens een veldbijeenkomst op 6 juli 2011 van dit praktijknetwerk, bezocht door twintigtal veehouders van de Duinboeren, blijken de meeste wilgenscheuten op 'de Geitenhoeve' goed te zijn aangeslagen en flink gegroeid. Vooral de variëteit Klara groeit heel hard.

Een situatieschets en meer informatie over de aangeplante wilgenvariëteiten op het bedrijf 'de Geitenhoeve'.

Multifunctioneel

Houtige gewassen rond graslandpercelen verrijken de biodiversiteit, verminderen van uitspoeling voor schoon water en kunnen als strooisel en/of als voedermiddel dienen voor rundvee en geiten. Het restproduct houtsnippers is een grondstof voor compost of groene energie.

Ook waterschappen en natuurorganisaties winnen bij de teelt van voederbomen. Voederbomen creëren verbindingszones, gevarieerde flora en fauna, meer natuurbeleving en schaduw in sloten.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het Ministerie van EL&I en het Europees landbouwfonds.

Voor meer informatie: Nick van Eekeren, Louis Bolk Instituut

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.