Biologische melkomzet stabiel volgens Nieuw-Zeelandse supermarkten

Supermarkten in Nieuw-Zeeland zeggen dat de vraag naar biologische melkproducten stabiel is gebleven. Bij hen is de overzeese prijsweerstand niet merkbaar, die Fonterra gedwongen heeft om te snijden in haar biologische activiteiten. Fonterra verklaart dat de wereldwijde financiële crisis de groeiprognoses van het bedrijf hebben vertraagd. Bijna alle in Nieuw-Zeeland geproduceerde biologische melk wordt geëxporteerd.

Foodstuffs, exploitant van supermarkten New World en Pakn'Save, zegt dat de consumentenvraag de afgelopen twee jaar stabiel is gebleven. Maar biologische melk is met minder dan één procent in Auckland goed voor slechts een klein aandeel in de totale melkverkoop. "Nieuw-Zeelandse consumenten zijn sterk prijsgedreven, en de extra premie op biologische melk lijkt voor hen een barrière voor de aankoop van bio-melk. Toch blijkt uit onze verkoopcijfers geen verhoogde weerstand van de bestaande bio-consumenten", aldus managing director Sterve Anderson.

Een woordvoerder van Progressive Enterprises, eigenaar van de winkels Countdown en Woolworths, zegt dat een zeer klein assortiment biologische zuivelproducten 'redelijk goed' verkocht. "We hebben hierin geen grote verschuiving gezien."

Australische voedselgigant Goodman Fielder heeft het grootste aandeel van de bio-zuivelmarkt in Nieuw-Zeeland in handen. Dit met Meadow Fresh en Naturalea. Het is Fonterra's enige concurrent op de binnenlandse zuivelmarkt, maar koopt de meeste melk - conventioneel en biologisch - van Fonterra. Een woordvoerder zegt dat het bedrijf geen impact verwacht van de beslissing van Fonterra. "We hebben ook een andere voorzieningsregeling, zijn niet volledig afhankelijk van Fonterra."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven