Varkensbevrijdingsdag bij biologische varkenshouder Kees Scheepens

De varkens van de Oirschotse varkensboer Kees Scheepens konden woensdag hun geluk niet op. Hun eigenaar ontwikkelde samen met stichting Wakker Dier een speciale wroetwei waarin de dieren kunnen rondlopen en wroeten.

De Engelse Berkshire varkens konden woensdagmiddag samen met hun biggen naar buiten om hun nieuwe stekje te bewonderen. "Het is 'varkensbevrijdingsdag' voor mijn dieren. Ze wroeten in het zand, halen pieren uit de grond. Voor varkens is dit de meest ideale plek om op te groeien", aldus Scheepens.

In het weiland zijn verscheidene koepels gebouwd waar de zeugen en biggen kunnen schuilen. Als de kleintjes groot genoeg zijn om zonder hun moeder te kunnen, gaan ze naar een stal met stro en een uitloop naar buiten.

Biologisch is duurder

Nu de varkenshouder is overgestapt op biologische varkenshouderij, moet hij zich houden aan strengere regels. "Ik mag geen kunstmest gebruiken, geen bestrijdingsmiddelen en antibiotica wordt ontmoedigd." Biologisch varkensvlees is duurder in de supermarkten. Zijn consumenten wel bereid om daarvoor extra te betalen? "Het is duurder dan gewoon varkensvlees, maar als mensen het fijner vinden dat de dieren buiten kunnen lopen, moeten ze met hun mond stemmen.
 
 
Bron: Omroep Brabant, De Telegraaf

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.