Dient aanklacht in tegen USDA

VS: Bio-zuivelbedrijf wil openbaarmaking certificeringsgegevens voorkomen

Een grote beursgenoteerde zuivelonderneming klaagt de USDA aan om te voorkomen dat de certificeringsgegevens vrijgegeven worden aan derden. WhiteWave, een dochteronderneming van Dean Foods, beweert dat de USDA gevoelige documenten wil vrijgeven na een verzoek van het 'Center of Schiensche in the Public Interest'.

WhiteWave heeft een federale rechter in Washington verzocht om te voorkomen dat de USDA de gegevens vrij gaat geven. Het bedrijf is van mening dat dit verboden is door de 2008 Farm Bill.

Het geschil heeft betrekking op een controverse in de biologische melkveehouderij van een aantal jaar geleden. Een ander bio-zuivelbedrijf Aurora Organic Dairy heeft in 2007 een overeenkomst gesloten met de USDA. Wegens vermeende schendingen van de normen werd gedreigd met de intrekking van de biologische certificering. Zover is het echter niet gekomen. Het bedrijf is namelijk een overeenkomst aangegaan met de USDA, zodat zij gecertificeerd konden blijven, zolang het melkveebedrijf voldeed aan bepaalde voorwaarden.

Hierdoor gingen de alarmbellen rinkelen bij het 'Center for Science in the Public Interest'. Daarom verzocht de organisatie om inzage te krijgen in alle communicatie tussen de USDA en Aurora. Seema Rotan van het Center zegt dat ze ook in dit geval bezorgd zijn dat consumenten een premie betalen voor biologische melk die niet voldoet aan de nationale biologische normen. Daarom is nu verzocht om de informatie van WhiteWave.

Dit alles zet kwaad bloed bij WhiteWave omdat hun dochteronderneming Horizon Organic Dairy al eerder onderwerp was van een dergelijk onderzoek. Toen diende het Cornucopia Institute een verzoek in. De bedrijfsvoering is toen helemaal goedgekeurd.

Het 'Center' heeft inmiddels overigens ook een rechtszaak aangespannen, het eist openbaarmaking van alle gevraagde gegevens bij de USDA.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven