Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: Boerenbond pleit voor grondige analyse van huidig antibioticagebruik

Vorige week publiceerde de faculteit Diergeneeskunde van de UGent het eerste volledige rapport over antibioticagebruik bij dieren in België. "Als sector zullen we meer moeten inzetten op een hogere bio-veiligheid op bedrijven, preventieve vaccinatie en verbeterde huisvesting", beseft Boerenbond, die pleit voor een grondige analyse van het huidige antibioticagebruik. Boerenbond is één van de initiatiefnemers voor de oprichting van Amcra, het nieuwe kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren.

Uit de vergelijking in het BelVetSac-rapport bleek dat België de op twee na grootste hoeveelheid actieve substantie gebruikt per kg biomassa (aan dieren) van de elf Europese lidstaten die hun gebruik rapporteerden. De hoeveelheid actieve substantie daalde weliswaar tussen 2007 en 2009 met 12,8 procent. Het antibioticagebruik in de Belgische veehouderij is vergelijkbaar met het (hoge) gebruik in Nederland en Frankrijk.

Voor Boerenbond het sein om te pleiten voor een grondige analyse van het huidige antibioticagebruik in de veehouderij, in overleg met de partners in de keten. "De toenemende antibioticaresistentie is een ernstig probleem", verklaart Erik Mijten van de studiedienst, "dat niet enkel de volksgezondheid bedreigt, maar ook de toekomst van onze veehouderij hypothekeert." Antibiotica zijn onmisbare en waardevolle geneesmiddelen, maar ongecontroleerd en onverantwoord gebruik leiden sneller tot resistentie. "Dit moeten we vermijden als we ook in de toekomst antibiotica willen inzetten om ziektes onder controle te houden", stelt Boerenbond.

Bron: VILT, Boer & Tuinder
Publicatiedatum: