Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische coating moet weerstand van schepen in water verminderen

Duitse wetenschappers hebben een biologische coating ontwikkeld die de aanslag op de romp van een schip moet doen verdwijnen. De coating is hierdoor vrij van giftige stoffen.

De onderzoekers van het Biomimetics-Innovation-Centre (BIC) maakten een coating van silicium die bedekt is met vezels van zaden van een bepaalde palmboom. Door deze structuur zouden organismen uit de zee, zoals zeepokken, zich niet kunnen hechten aan de romp van een schip.

De coating moet de weerstand van schepen in water verminderen. Hierdoor wordt het transport effectiever en worden de brandstofkosten minder. Ook zou het veel schoonmaakkosten schelen.

Op dit moment test BIC de coating in de Noordzee. De wetenschappers geven aan dat de definitieve coating nog wel even op zich laat wachten. Onderzoek naar het verminderen van de weerstand van schepen is constant aan de gang. Onlangs verscheen een onderzoek waarin het verhitten van de romp werd voorgesteld.

Bron: NuZakelijk
Publicatiedatum: