Groenteabonnementen inmiddels big business in Alaska

Toen Sarah en River Bean meer dan twee decennia geleden hun boerderij startten in de buurt van Palmer in Alaska, was hun eerst klus om klanten te werven die zouden helpen bij de volgende oogst. In ruil voor hun arbeid, kregen de klanten op hun beurt de hele zomer lang verse groenten van de Arctic Organics-boerderij.

Hiermee waren de Beans voorloper van wat nu een grote trend is in Alaska. In de staat komen steeds meer 'farm-to-table'-bezorgservices. Sommige consumenten hebben honderden dollars per jaar over voor dozen met lokale of biologische producten.

Het in Washington gevestigde Full Circle, is gericht op klanten buiten de stedelijke kern. Het voorziet in regelmatige zendingen van biologische producten naar de dorpen in Alaska. Het aanbod van Full Circle bestaat niet alleen uit groenten en fruit. Bij hen is namelijk ook biologische boter, chocolade en brood verkrijgbaar. Full Circle in zijn zevende jaar in Alaska inmiddels 5.000.


Deze abonnee van Arctic Organics heeft zichtbaar lol in het oogsten

Glacier Valley in Palmer is het derde seizoen ingegaan. Het bedrijf heeft nu ongeveer 500 klanten. Arctic Organics is (bewust) vrij kleinschalig, met 125 abonnementhouders. In hun kassen groeien onder meer radijs, rucola, paarse aardappelen, bieten en wortelen. Ook telen zij diverse kruiden, waaronder basilicum, bieslook en venkel. De groente-levering start medio juli en gaat door tot midden september. Dit jaar betalen abonnees 600 dollar, waarvan de helft voorafgaand aan het seizoen.

Abonnees zeggen dat ze het waarderen om op deze manier een lokale boerderij te steunen. "We hebben er veel baat bij", zegt abonnee Jocelyn Paine. "Doordat het vers geplukt wordt smaakt het verbazingwekkend lekker."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven