Meldpunt wantsen glasgroente

Verschillende gewassen hebben last van wantsen. De aanwezigheid van wantsen wordt vaak gezien als oorzaak voor het optreden van een aantal ongewenste symptomen, zoals groeivervormingen, ongelijkmatige uitrijping van vruchten. Het ingrijpen met chemische middelen heeft vaak een direct negatief effect op de biologische bestrijders. Daarom is het noodzakelijk om de problemen rond aanwezigheid van wantsen op een duurzame manier op te lossen.

In Nederland komen de brandnetelwants, behaarde wants en de groene appelwants in de natuur voor op diverse plantensoorten. Van daaruit vliegen ze ook de kas in. Dit jaar start een onderzoek naar wanten door Entocare, Botany en Biobest met financiering door het Productschap Tuinbouw. Door middel van een literatuurstudie en kennis vanuit de praktijk over het verloop van een aantasting door wantsen verwachten de onderzoekers meer inzicht te krijgen op verschillende vragen over symptomen, waardplanten en ontwikkeling van de populatie door de tijd. Aan de hand van verworven kennis omtrent de levenswijze wordt vast gesteld of er voor de praktijk realistische alternatieven zijn voor chemisch ingrijpen.

"Om gegevens vanuit de praktijk goed te kunnen bekijken vragen we u om bij het constateren van wantsen in uw kas dit te melden. De telers die zich melden zullen worden bezocht door Entocare en de situatie op de betreffende bedrijven zal in kaart worden gebracht. We letten daarbij op aanwezigheid van (roof)wantsen, schadebeelden en indien mogelijk op de rol van uitgevoerde beheersmaatregelen. Daarnaast wordt bekeken hoe de populatie wantsen zich ontwikkeld door de tijd en of er een nieuwe generatie wantsen in de kas ontstaat of is er slechts sprake van invlieg."

Meldpunten wantsen

Biologische teelt - Kees Zuidgeest
Komkommer - Huub Welles
Aubergine - Joke Vreugdenhil
Paprika - Herma Enthoven

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven