Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poetin beschuldigt EU van dubbele moraal

AGF-export naar Rusland blijft complex

Tholen - De Russische premier Poetin beschuldigt Europa van een dubbele moraal bij de WTO-onderhandelingen. Dat zei hij nadat de EU haar bedenkingen ventileerde over de Russische hygiƫnenormen. EU-waarnemers zien het importverbod van groenten uit de EU als een politiek machtsspelletje vanuit Moskou, maar volgens Poetin moet de EU niet zeuren. "Westerse producenten hebben de Russische levensmiddelenmarkt jarenlang beschouwd als een markt waar alles maar geoorloofd was."

De Russische autoriteiten willen groenten uit Polen, Duitsland, Denemarken, Spanje en Nederland weer toestaan als via certificaten wordt aangetoond dat de producten veilig zijn. Rusland stelde een importverbod in voor groenten uit de EU na de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland. "De goederen worden pas doorgelaten als alle vragen zijn opgelost", zei het hoofd van Russische gezondheidsdiensten, Gennadi Onisjtsjenko, maandag. "Wij laten ons niet onder druk zetten."

Overigens maakte Gennadi Onisjtsjenko vanmiddag bekend dat Rusland het importverbod op groenten uit Nederland en Belgiƫ heeft opgeheven. De Russische grens zou vanaf vandaag weer open zijn. Het Productschap Tuinbouw reageerde verheugd. ''Dit is heel positief voor Nederlandse tuinders'', zei een woordvoerder. Hij kon niet zeggen hoeveel schade de tuinders hebben geleden als gevolg van het Russische importverbod.

Voorzichtigheid lijkt bij dit optimisme echter geboden. Een Servische exporteur - die de afgelopen weken gewoon mocht exporteren naar Rusland - meldde nauwelijks vraag te krijgen naar groenten en fruit vanuit Rusland, omdat het consumentenvertrouwen naar het nulpunt was gedaald. Ook Russische importeurs maken melding van een slappe markt.
Publicatiedatum: