Overheid overtreft doelen duurzaam inkopen

In 2010 heeft het rijk 99,8 procent duurzaam inkopen gerealiseerd, waarmee de doelstelling van 100 procent nagenoeg is gehaald. De provincies hebben reeds 96 procent duurzaam ingekocht en overtreffen daarmee hun 50 procent-doelstelling ruimschoots. Dit blijkt uit de monitor Duurzaam Inkopen 2010 die staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) vrijdag 24 juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook gemeenten weten met 86-90 procent duurzaam inkopen de doelstelling van 75 procent ruimschoots te halen. De waterschappen (85 procent), universiteiten (80,2 procent), hogescholen (94,7 procent) en het middelbaar beroepsonderwijs (74,7 procent) zitten met het duurzaam inkopen ook royaal boven de gestelde doelen.

Als het gaat om aanbesteding van schoonmaak, kantoorartikelen, av-apparatuur, reproductieapparatuur, vaartuigen, transportdiensten en beveiliging dan kopen de overheden vrijwel allemaal duurzaam in. Als het gaat om de inkoop van buitenlandse dienstreizen, aangepast vervoer, sloop van gebouwen en gladheidbestrijding, dan gebeurt dat lang niet altijd duurzaam. Hier kunnen overheden nog een verbeterslag maken.

Een beperkt deel van de gunningcriteria en contractvoorwaarden wordt niet gebruikt, zo blijkt uit de Monitor Duurzaam Inkopen. Het ministerie zal nagaan of deze criteria en voorwaarden in de praktijk wel hanteerbaar zijn of aanpassing verdienen.

Uit de jaarlijks Monitor Duurzaam Inkopen blijkt een groeiende belangstelling voor samenwerking. Voor 80 aanbestedingen, die elf procent van het volume van duurzaam inkopen vertegenwoordigen, was sprake van samenwerking tussen overheden, bijvoorbeeld gemeenten die gezamenlijk elektriciteit duurzaam inkopen of scholen die samen papier duurzaam inkopen.

Bron: Rijksoverheid

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.