"Jos heeft zelf de sleutel nog aan ons overgedragen"

Gezusters Kamphuys trotse bedrijfsleiders van EkoPlaza Veenendaal

Tholen – De zussen Lidwien en Bernadette Kamphuys runnen sinds begin dit jaar de EkoPlaza Veenendaal. Hun broer Jos was de initiatiefnemer van EkoPlaza. Hij is in maart van dit jaar overleden. "De afgelopen jaren was al verschillende keren van eigenaar of bedrijfsleider gewisseld. En elke keer als de winkel in de verdrukking dreigde te raken, kocht Jos de winkel weer terug. Ook vorig jaar was dit het geval, en Jos wilde zijn klanten uit Veenendaal niet graag in de steek laten. Dit hebben we opgelost door er zelf in te stappen."Lidwien en Bernadette geven toe dat het een hele stap was, maar hun broer had alle vertrouwen in ze. "Dat kunnen jullie makkelijk met zijn tweeën aan. Hij vond het geweldig dat we de stap durfden te wagen. Mooi is dat hij zelfs nog officieel de sleutel aan ons heeft overgedragen", vertelt Bernadette.

Als een winkel niet goed draaide, legde Jos zich daar volgens zijn zussen niet zomaar bij neer. "Hij ging zelf in de winkels helpen om deze weer op de rit te krijgen. Jos zat altijd vol met ideeën en kon slecht stilzitten." Lidwien voegt toe dat Jos zich echt tot het laatst in bleef zetten voor de biologische sector.


Verandering van levensstijl

Lidwien werkte hiervoor in de catering, Bernadette had een kantoorbaar. Voor de eerste was dit een logische stap. "Ik was al heel lang toe aan iets voor mezelf. Dit was dé kans om dit te doen. Mijn levensstijl is hiermee volslagen veranderd, maar ik heb mijn oude werk totaal nog niet gemist." Ook Bernadette was niet meer helemaal tevreden in haar vorige baan en zag dit als een mooie mogelijkheid.


Voorin de winkel is een aparte ruimte ingericht met glutenvrije producten

Ze gaan er duidelijk helemaal voor, maar geven toe nog veel te moeten leren. "We zijn heel anders naar producten gaan kijken. Ik heb nog nooit zoveel etiketten gelezen als de afgelopen maanden." Bernadette vertelt dat ze nog niet altijd over voldoende kennis beschikt om klanten met alles te helpen. "Er komt zoveel op je af, en we hebben te maken met kritische en bewuste consumenten. Wel heb ik er alle vertrouwen in dat dit goed komt. Het houdt ons ook lekker scherp." De dames leren ook veel van de medewerkers die al wat langer in deze sector werkzaam zijn.

De winkel heeft een jarenlange historie. Hij is in 1978 geopend. Dit is ook goed te merken aan de grote hoeveelheid vaste klanten. Volgens Lidwien komt 25 procent van de klanten al dertig jaar in de winkel.


Lidwien en Bernadette Kamphuys

Veranderingen in winkel

Er is de afgelopen maanden nog maar weinig aan het assortiment veranderd. "Er moet voldoende keuze blijven. Smaken verschillen toch, en de één gaat voor het huismerk, terwijl de ander juist alleen naar producten van de grote merken grijpt." Klanten kunnen ook aparte bestellingen doen. "Dit bestellen we dan bij de groothandel. Ook hebben we goede contacten met EkoPlaza Bussum, zij hebben de ruimte voor een uitgebreider assortiment." De winkel is ook nog grotendeels hetzelfde gebleven, wel is bijvoorbeeld de stelling die voorin de winkel stond vervangen door een tafel.

Lidwien denkt er wel over om in de toekomst lunches te gaan bereiden. Haar ervaring in de catering zal hierbij goed van pas komen. "Ik weet dat daar vraag naar is. Dit is ook een ideale manier om mensen nog meer bewust te maken van wat ze eten."


Achterin de winkel is een aparte koelruimte ingericht, met links de agf en aan de rechterkant de zuivelproducten


De zussen verkopen in hun winkel ook jams en sappen van een andere zus

Voor meer informatie:

Lidwien en Bernadette Kamphuys
EkoPlaza Veenendaal
Prins Bernardlaan 1
3901 CA Veenendaal
0318 516537
veenendaal@ekoplaza.nl
www.ekoplaza.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven