Met een rustige boerenpas sjouwt melkveehouder Koos van der Laan over het erf van zijn boerderij De Beekhoeve in Kamerik (Utrecht). Het is er tijdens de open dag vol volk. Kinderen racen over het betonpad of stouwen hooi bij het jongvee. Koos en zijn vrouw Monique zijn de drukte gewend. Ze proberen immers zoveel mogelijk burgers bij hun boerderij te betrekken, bijvoorbeeld door ze te laten investeren in zonnepanelen: voor elke 170 euro komt voor 200 euro aan vlees of melk terug. Voor 50 euro adopteer je een koe. Van het geld kopen Koos en Monique leuke dingen voor de koeien, zoals een borstel om tegenaan te schurken. Belangrijker: in ruil voor adoptie mag je helpen op de boerderij.
"Dat was voor mij een excuus om eens in de week met mijn kinderen de boerderij te bezoeken", zegt Hans Zijlstra. Hij wil zijn kinderen, opgroeiend in Amsterdam, wat van het boerenleven meegeven. Het schoonmaken van de stal ziet Zijlstra als louterend. De koeien van de wei naar binnen leiden, is een voorrecht. "Het is toch een soort oergevoel dat wordt aangesproken."
Voor Koos en Monique zijn de helpende handen welkom, maar ook de kennis die vrijwilligers meebrengen. Een jurist die hier in zijn vrije tijd mest staat te scheppen, helpt het echtpaar met vergunningen of bezwaarprocedures. "Ik zie het contact met vrijwilligers als een doorlopende vorm van marktonderzoek. Zo weten we wat er in de samenleving leeft", vertelt Monique.
In 1998 zijn Koos en Monique biologisch gaan boeren. De vraag naar biologische melk trok aan en ook paste het bij hun filosofie om de productieketens kort te houden. De omschakeling betekende: koeien de wei in, geen krachtvoer en kunstmest meer, later maaien met het oog op broedvogels en kalfjes bij de koe.
Voor meer informatie: www.beekhoeve.nl
Bron: Metro

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
'Adoptie goed excuus om wekelijks boerderij te bezoeken'
De Beekhoeve betrekt burgers zoveel mogelijk bij boerderij
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-18 Nieuw handboek geeft maatregelen voor diergezondheid en milieu in de biologische varkenshouderij
- 2022-05-17 Maatschap Boerrigter Bio wint Agroscoopbokaal Biologisch
- 2022-05-16 Eerste Belgische varkens geleverd aan De Groene Weg
- 2022-05-11 Tweede Kamer stemt tegen motie over vleestaks
- 2022-04-29 Zo worden stierkalfjes grootgebracht
- 2022-04-19 De Groene Weg in de prijzen met commercial
- 2022-03-31 Kiest u voor gefermenteerd voer voor uw varkens?
- 2022-03-23 "We kunnen het schaarse graan beter aan mensen geven dan aan dieren in de bio-industrie"
- 2022-03-18 Bio-varkenshouders koude vriescel van -40 graden in
- 2022-03-18 BioForum wil nood aan microslachthuizen in kaart brengen
- 2022-03-17 Boeren met Jersey koeien, kalfjes en stierkalveren wisselen ervaringen uit
- 2022-03-09 Biologische varkens in het Jeugdjournaal
- 2022-03-08 Eco Fields wordt Farm Fields
- 2022-03-04 Van 900 naar 1300 biologische vleesvarkens met nieuwe stal
- 2022-02-25 Vlaanderen: Welke impact heeft het PAS-akkoord op de biosector?
- 2022-02-23 TAPP Coalitie blij met steun Rabobank voor eerlijke vleesprijs
- 2022-02-07 "Het eerste volledige jaar dat we biologisch zijn"
- 2022-02-03 "Prijs van vlees zou vanwege milieu-impact 20 tot 60% hoger moeten zijn"
- 2022-01-28 "We willen geen vlees weggooien, daar heeft het dier niet voor geleefd"
- 2022-01-21 Oostenrijk: Veel vraag naar biologisch varkensvlees