Jaarrond grote variëteit aan Nederlands fruit verkrijgbaar bij Kavel 55

Tholen – Bart Pijnenburg omschrijft zijn bedrijf als een 'kleinhandel': een kleinschalige groothandel. De bio-fruitteler uit Herwijnen verhandelt namelijk ook producten van andere telers. "Met name de Katijf uit Tuil levert het hele jaar fruit, zodat het lukt om jaarrond een groot assortiment Nederlandse fruit te leveren." De belangrijkste klanten zijn natuurvoedingswinkels, webwinkels, boerderijwinkels, cateraars, bedrijfsrestaurants en horeca. "Ik kom bij de meeste telers en klanten meerdere keren per week, het fruit gaat rechtstreeks van de teler naar de klant, dus zeer korte lijnen én regionaal georiënteerd."


Bart in zijn boomgaard bij de boom met Braemley-appelen

De gemiddelde kiloprijs die een teler ontvangt is hoog, omdat behalve de standaardmaten ook kleine en grote maten verkocht worden. En niet verkoopbaar fruit wordt verwerkt tot sap of stroop. "Er gaat bijna niets van de oogst verloren." Het sap wordt geperst door Groenings Hofke in Groeningen. "Ik ben erg tevreden over de samenwerking met deze ambachtelijke sapperserij."


Ook peren in de boomgaard Kavel 55, dit is de Zwijndrechtse wijnpeer

Kavel 55 levert, dankzij een intensieve samenwerking met onder andere enkele fruittelers uit Varik een zeer breed assortiment, waaronder ook veel oude rassen. In zijn eigen boomgaard staan een veertigtal hoogstambomen, allemaal oude rassen zoals Notarisappel, Sterappel, Ingrid Marie, Brabantse Bellefleur, Lunterse Pippeling, Braemley en Juttepeer, Zwijndrechtse wijnpeer, Beurré Superfin, Noord Hollandse Suikerpeer. "Er komt steeds meer belangstelling voor oude rassen. Sommige rassen zijn zeer populair en zijn te snel op, andere moeten meer gepromoot worden, zoals bijvoorbeeld zoete appelen. "Door deze aan te bieden wordt het agrarisch cultuurgoed in stand gehouden."De kersenoogst is onlangs begonnen, deze zijn dus ook alweer verkrijgbaar via Kavel 55. Soms ontstaat er een leuke deal: Bart levert fruit en neemt groente mee voor zijn klanten. "Zo lever ik ook eieren van kippen die rondlopen in de boomgaard van één van de telers."

Kavel 55

De ligging van zijn boomgaard van 3/4 hectare groot is ideaal. De boomgaard ligt naast Fort Nieuwe Steeg en is omringd door water. Hierdoor lijken de klimatologische invloeden minder groot. "Ik heb de afgelopen winters nooit last van vorstschade gehad. Ook zijn de hagelbuien aan mijn boomgaard voorbijgetrokken." De gevolgen van de droogte van de afgelopen tijd zijn wel merkbaar, dit is te zien aan de wat kromgetrokken bladeren. Maar ook dit valt mee. Bart past namelijk geen wortelsnoei toe en dit is nu een voordeel. De bomen kunnen hierdoor dieper in de grond water opnemen.


De Jonagold en Golden Delicious

De teler verwacht dit jaar een goede oogst uit zijn eigen boomgaard. De oogstperiode barst in september goed los. Tijdens de oogstperiode krijgt Bart hulp van familie en vrienden. Hij beschrijft het als een levendige en gezellige bedoening. Als het weer meezit zijn het Franse sferen. "Er zijn vaak ook mensen uit de buurt die vrijwillig komen helpen, soms ook schoolkinderen." Dit jaar wil Jan-Peter van de Natuurwinkel in de Bilt met klanten komen plukken. "Deze hulp komt goed van pas en het versterkt de binding van de klant met het product. Tussen het plukken door wordt ook nog eens vers sap geperst met de handpers."Voor meer informatie:
Bart Pijnenburg
Kavel 55
Nieuwe Steeg 78
4171 KG Herwijnen
06 20728025
bartpijnenburg45@hotmail.com
www.kavel55.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven