Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zo kan je goed bewaren en toch energie besparen

De Biokennisdag agv 2010 stond in het teken van bewaring. Naast koelcondities voor optimale bewaring werd met een schuin oog naar het energieverbruik gekeken. Mechanische koeling vraagt immers elektriciteit. Waar mogelijk biedt koelen met buitenlucht perspectief. Hierbij moet echter lucht worden verplaatst met ventilatoren.

Volgens Johan Nijssen van AgroFocus vraagt het biologische product extra aandacht bij bewaring. Vanwege risico's op beschadigingen door ziekten en plagen of tijdens de oogst is snelle wondheling erg belangrijk. Naast extra koelcapaciteit helpt ook extra ventilatie bij de droging van het product. Vocht op het product geeft snel infecties van schimmels zoals botrytis en sclerotinia. Als het gaat om energie zuinig bewaren adviseert Nijssen zoveel mogelijk gebruik te maken van buitenluchtkoeling.

Met cijfers en grafieken laat hij zien welke temperaturen en luchtsnelheid zorgen voor vochtafvoer. Omdat warme lucht meer vocht kan opnemen, is verwarmen vaak zinvol. De koelcapaciteit is sterk afhankelijk van het verschil in temperatuur tussen de lucht en het opgeslagen product.

Klik hier voor de Handout bewaren en energie besparen

Harm Brinks van DLV Plant gaat nader in op productkwaliteit in relatie tot oogst en bewaring van aardappelen. De smaak van de aardappel wordt vooral bepaald door het onderwatergewicht. Dit is afhankelijk van de teeltduur, Brinks adviseert de telers om aandacht te besteden aan vervroeging en daarmee verlenging van het teelt. Phytophthora blijft jaarlijks een bedreiging die vroegtijdige loofdoding noodzakelijk maakt. Kwaliteitsverlies ontstaat ook na het oogsten. Met behulp van een elektronische aardappel is het traject vanaf oogst tot opslag gevolgd. Dit levert voor meerdere aardappeltelers aandachtspunten op. De meeste gevoelig momenten voor beschadiging of kneuzing tijdens de oogst en het inschuren liggen bij axiaalrol en/of egelband op de rooimachine en de val op rollenset stortbak of transportband bij het inschuren. Door een zorgvuldige afstelling kunnen beschadigingen en valplekken (blauw) worden voorkomen.

Klik hier voor de Handout BioImpuls

Het gewas pompoen vraagt andere bewaarcondities dan de rooigewassen. Enkele schimmels zoals Mycophaerella (Didymella bryniae) en Fusarium (oxysporum en solani) kunnen vanaf het veld meegaan met het product. Na oogst geeft hogere temperatuur (25 tot 30 °C) een betere wondheling. Daarna kan de temperatuur omlaag tot 10-13 °C, mts de relatieve luchtvochtigheid (RV) onder de 70% blijft. De bewaring vindt veelal plaats in koolkratten of houten kuubskisten.

Klik hier voor de Handout Pompoenbewaring

Contact informatie: Derk van Balen, PPO van Wageningen UR

Bron: BioKennis

Publicatiedatum: