Bruin en mogelijk ook blauw en groen

Gujarat teelt nu ook gekleurd katoen

Wanneer je aan katoen denkt, denk je vaak aan witte pluizige bollen. De 'Self-Employed Women's Association (SEWA)' in Gujarat gaat dit traditionele beeld van katoen veranderen. Zij telen namelijk gekleurd katoen. En dit heeft de potentie om een revolutie teweeg brengen. Mogelijk is het verven van katoen hierdoor in de toekomst overbodig.Ongeveer vijftig vrouwen in drie dorpen, gelegen in de districten Surendranagar, Mehsana en Vadodara, telen bruin katoen. Het handselcentrum waarbij de vrouwen aangesloten zijn, 'Sewa's trade Felicitation centre (STFC)', heeft ook plannen om blauw en groen katoen te gaan telen. De kleding gesponnen uit het gekleurde katoen zal verkocht worden onder het Hansiba-merk van Sewa.

"Het begon drie jaar geleden als een experiment in een klein dorpje in de buurt van Surendranagar", vertelt Reema Nanavaty van STFC. "We ontvingen 40 gram gekleurde katoenzaden van een organisatie in Savar Kundla. Deze bruine katoenzaden hebben we toen ingezaaid op een stuk land in het dorp." Ideaal is dat de gekleurde katoenvarianten minder behoefte hebben aan water. Dit maakt de gekleurde vezel dus bij uitstek geschikt voor Gujarat.

"De eerste teelt was erg spannend", vertelt Ushaben Solanki, een landbouwer die al bruin katoen teelt. "Toen de bollen opkwamen hebben we eerst maar eens gekeken of het katoen echt bruin was."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven