Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
En oogstproduct met een lager DON-cijfer

PPO: Thermoseed geeft grote opkomstgarantie zaaigraan

Met Thermoseed (stoom) behandeld zaaigraan geeft een grote opkomstgarantie en een oogstproduct met een lager DON-cijfer. Dit zijn twee conclusies die getrokken kunnen worden na onderzoek dat PPO heeft uitgevoerd in opdracht van de Biologische afdeling van Agrifirm.

Het positieve resultaat is reden een deel van het zomer zaaigraan 'ontsmet' in het voorjaar van 2011 in de markt te zetten. De behandeling met stoom is gebaseerd op een 100% natuurlijk gegeven dat de schimmels op de zaden sterk reduceert.

De meerkosten van de behandeling vallen weg tegen het advies dat er van dit excellente uitgangsmateriaal 15-20% minder zaaizaad per hectare nodig is. Daarnaast geeft het een veel grotere opkomstgarantie wanneer het zaad onder ongunstige 'kiem'omstandigheden wordt gezaaid.

Het tweede onderzoeksresultaat is de conclusie dat met Thermoseed behandeld zaaigraan een aanmerkelijk lager percentage Fusarium (rode kafschimmel) bij zich draagt waardoor er zich minder DON (deoxynivalenol) kan vormen. Een bijzonder positief gegeven omdat er steeds hogere eisen worden gesteld aan de consumptiekwaliteit van de bak- en voertarwe.

Het ligt in de lijn van de verwachting dat binnen twee jaar alle biologische zaaigranen met stoom worden behandeld.

Bron: Agrifirm
Publicatiedatum: