In Duitsland bieden in totaal momenteel 2350 winkels een breed assortiment van biologische voedingsmiddelen. Dit is het resultaat van het project 'Marktdaten Naturkostfachhandel'. In alle winkels is tenminste 95 procent van het voedsel biologisch. Boerderijwinkels werden in de telling als natuurvoedingswinkel geclassificeerd. Dit indien ze tenminste voor 50.000 euro per jaar aan bio-voedsel verkopen. Daardoor hebben ze meer het karakter van een speciaalzaak dan dat van een traditionele boerderijwinkel."Het geschatte aantal natuurvoedingswinkels ligt hiermee lager dan we verwacht hadden", vertelt Sabine Kauffmann, uitgeefster van 'bio verlag', dat dit project mogelijk maakte. "We hadden dit geschat op ongeveer 2500 tot 3000." Er is een verschuiving naar meer uitgebreide reformwinkels merkbaar. De organisatie verwacht dat de kleinere winkels minder snel zullen toenemen.

Van de 2346 geïdentificeerde winkels zijn er 400 biologische supermarkten en 302 boerderijwinkels. Iets meer dan de helft van de bestaande winkelruimte in Duitsland is op dit moment een type bio-supermarkt.

In Beieren is de hoogste oppervlaktedichtheid per 1.000 inwoners geregistreerd, gevolgd door Baden-W├╝rttemberg. In het Oosten is de hoogste dichtheid van de detailhandel geregistreerd.

Bekijk hier
het volledige verslag.