Praktische tips in bioKennisbericht

"Minder medicijngebruik door natuurlijke weerstand"

Diergezondheid begint met een goed en duurzaam bedrijfsmanagement. In de biologische veehouderij is al een aantal jaren op verschillende manieren ervaring opgedaan met geen of zeer beperkt medicijn- en antibioticagebruik. Hoe blijven dieren gezond en bouwen ze een natuurlijke weerstand op? Meer informatie en praktische tips voor het opbouwen van natuurlijke weerstand in het BioKennisbericht. Klik hier om het te lezen.

Natuurlijke weerstand vraagt om een radicale aanpak van het bedrijf als geheel. Alleen het vervangen van antibiotica of medicijnen door kruidenmiddelen of het raadplegen van een stalboekje is niet voldoende. Dat waren de belangrijkste conclusies van de workshop 'Natuurlijke weerstand', die tijdens de vakbeurs voor de biologische sector BioVak in januari 2010 werd gehouden.

Onderzoekers, veehouders, ervaringsdeskundigen en sectorvertegenwoordigers wisselden van gedachten en deelden ervaringen over de mogelijkheden voor veehouders om natuurlijke weerstand te verhogen en medicijnen en antibiotica terug te dringen. Strategie├źn, alternatieven en cursussen kwamen aan de orde. Een aantal praktische punten uit de discussie zijn verzameld als tips in dit bioKennisbericht.

Contact informatie: Gidi Smolders, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven