'Het gaat mij om het systeem'

Harmonie cruciaal op Boomgaard Ter Linde

Piet Korstanje heeft in 1980 besloten om zijn drie jaar jonge fruitteeltbedrijf biologisch-dynamisch te maken. Hij maakte zich zorgen om de chemie in de landbouw. Omdat de kwaliteit van de grond vlakbij Goes niet voldoende bleek, verhuisde hij zijn bedrijf in 1991 naar Boomgaard Ter Linde in Oost-Kapelle (Zeeland). Daar wordt de grond al sinds 1930 biologisch-dynamisch bewerkt.

Korstanje heeft in 1991 de stichting Avalon-grond in het leven geroepen om de grond in de regio biologisch dynamische te houden. "Ik pacht de grond van de stichting." Voor hem is bio-dynamisch een vanzelfsprekende landbouwmethode, waarbij hij zorgvuldig rekening houdt met invloeden van de natuur en de kosmos. "Als ik biologisch was gaan telen, had ik kunstmest kunnen vervangen door compost, maar het ging mij veel meer om het systeem en niet om symptoombestrijding."

In de boomgaard van Korstanje groeien voornamelijk appelen, de belangrijkste variëteiten zijn Collina, Alkmene, Elstar en Topaz. "Deze soorten smaken goed, zijn goed te bewaren en biologisch goed te telen. Ze zijn weinig gevoelig voor ziekten en plagen." Peren horen er voor Korstanje gewoon bij, hij teelt de Gieser Wildeman en de Conference.

Bron: Metro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.