Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Melkveebedrijf Klein Oldenaller gaat met de tijd mee

'Leuk dat iedereen elkaar kent in bio-sector'

Aart van de Beek is geboren en getogen op boerderij Klein Oldenaller in Putten. Hij heeft het bedrijf in 1988 van zijn ouders overgenomen. Het terrein wordt gepacht van Natuurmonumenten, zij zijn sinds 1972 eigenaar. "Natuurmonumenten beheert verschillende landbouwprojecten om diverse landgoeden te beheren. Klein Oldenaller is er hier één van", vertelt Aart.



"We hebben ongeveer 100 koeien en gebruiken 75 hectare. We doen zoveel mogelijk met eigen arbeid. Dit is goed te doen door de hoge mate van automatisering. Het instrooien van de boxen gaat bijvoorbeeld automatisch, net als het melken." Het bedrijf is enkel een melkproductiebedrijf. De melk wordt doorverkocht aan Friesland Campina en in Limmen (Noord-Holland) verwerkt. Waar nodig wordt het werk op het land overigens uitbesteed aan loonwerkers.


Aart heeft persoonlijke aandacht voor de koeien

"Belangrijk aan bio is dat het een kringloop is. Je moet zorgen dat alles goed groeit. Het moet kloppen. Je werkt met levend materiaal. Het is een natuurlijk proces." Klein Oldenaller is sinds 2000 officieel Eko-gecertificeerd, het omschakelingsproces was al in 1998 aangevangen. "Sommigen denken echt dat het een makkie is. Dit is niet zo, het is echt een leerproces. Je moet op een speciale manier met de bodem en met de dieren omgaan."

De meeste tijd gaat nu in de organisatie zitten. "Wel hebben we meer vrijheid. Vroeger waren er vaste melktijden." Mooi is dat de koeien wanneer ze dit willen gemolken kunnen worden. "Ze kunnen gewoon zelf de machine instappen."


Melkmachine melkt volledig automatisch

"Ik was vroeger aangesloten bij een studieclub. Hierin leerden we van elkaar. Dat vind ik ook echt het leuke aan de sector. Heel veel mensen kennen elkaar. Je ziet anderen niet als concurrent." Aart heeft ook alle vertrouwen dat dit zo blijft.

Van oudsher leefden er twee generaties op het landgoed. "Het huisje van mijn oma heeft inmiddels een nieuwe bestemming. Het is nu een vakantiehuisje." Deze winter komt een vrouw uit Australië voor zes weken over. Zij wil wat tijd spenderen met haar kleinkinderen. Ze had iets over Klein Oldenaller gelezen in een tijdschrift en dit altijd onthouden."


De schuur van Klein Oldenaller

"Een tijd terug was er een echtpaar op bezoek. De man was heel bewust bio, zijn vrouw een stuk sceptischer. Goh, dit is me ontzettend meegevallen, was haar reactie uiteindelijk. Dat is natuurlijke erg goed om te horen."

"Het afgelopen jaar was zwaar. Wel is de melkprijs inmiddels wat beter. Ik zie de toekomst wel zonnig tegemoet. De sector klimt uit een dip." Hij merkt ook dat de interesse toeneemt. "Dit gaat de goede kant op. De knop gaat om bij de consument, bio is langzaam aan het groeien. De overheid speelt hier ook een rol in." Een gestage groei is ook het beste volgens Aart, anders is de kans op een terugval te groot. Hij hoopt wel dat er een eigen zuivelnotering komt.



We moeten naar een professioneler imago. "Maak de consument bekend met de afkomst van producten. Voorbeeld hiervan is dat in het kader van het vijfentwintigjarig bestaan van Zuiver Zuivel, onze dochters afgebeeld staan op het literpak drinkyoghurt. Dit geeft het product een gezicht."

Voor meer informatie:

Aart van de Beek
Klein Oldenaller
Olden aller allee 5
3882 RW Putten
www.kleinoldenaller.nl