Onderzoek naar voorkoming insecten in verwerkte spinazie

Zowel gangbare als biologische geteelde spinazie gaat naar verschillende verwerkers in binnen- en buitenland. Voor de teelt van biologische spinazie is Nederland marktleider binnen de EU. De kwaliteit van deze spinazie is doorgaans goed. Maar voor verwerking zijn de eisen streng en soms komen er klachten over insecten in het geoogste product. Hoewel insecten in het biologisch teeltsysteem van nature aanwezig zijn onderzoekt PPO van Wageningen UR naar maatregelen om de kwaliteit te verbeteren met focus op het verminderen van het aantal insecten in verwerkte spinazie.

Om klachten te voorkomen stellen fabrikanten steeds hogere eisen aan de verwerker. De verwerker stelt vervolgens weer hogere eisen aan de teler. Maar ligt het probleem alleen bij de teler of kan ook op andere plaatsen in de keten zoals bij de oogst, transport en verwerking worden ingegrepen om de kwaliteit van biologische spinazie verder te verbeteren?

Inventarisatie biologische geteelde spinazie

Voorjaar 2010 heeft PPO een inventarisatie uitgevoerd in biologische geteelde spinazie. Hieruit komt naar voren dat kevers (lieveheersbeestjes en soldaatjes) en motten (gamma-uiltje) het meest in de percelen aanwezig zijn. Opvallend is de grote variatie tussen verschillende spinaziepercelen. Wat hiervan de oorzaak is, is nog onduidelijk. Door gegevens van de verwerker te koppelen aan de teeltregistratie verwachten de onderzoekers aanknopingspunten te vinden om het aantal insecten bij de oogst verder te verminderen.
 

Oogstmachine

Op het moment dat het gewas geoogst wordt, zijn meestal enkele insecten in het gewas aanwezig. Wordt 's nachts geoogst dan kunnen ze over een grote afstand aangetrokken worden door het licht van de oogstmachine. Opvallend is dat het gamma-uiltje niet wordt aangetrokken door het licht. Er zijn ideeën om de oogstmachine aan te passen. Gestreefd wordt om de aangepaste machine dit najaar nog te testen.

 

Verwerkingsproces

Ook de verwerker heeft allerlei mogelijkheden om insecten te verwijderen. Ook hier wordt nagegaan of het verwerkingsproces verder te verbeteren is. Zo wordt op verschillende plaatsen in de keten gezocht naar optimalisatie met als doel het aantal insecten in verwerkte spinazie tot nul te reduceren. Hierdoor wordt de goede kwaliteit van de Nederlandse spinazie nog verder verbeterd.

Contact informatie: Rob van den Broek, PPO van Wageningen UR, Jan Groen, Green Organics, Arend Zeelenberg, Ketenmanager Task Force MBL

Bron: BioKennis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.