Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
't Geertje is een rustpunt in de Randstad

'Het boerderijleven van dichtbij meemaken'

"In 1982 hebben we het bedrijf van mijn schoonouders overgenomen. Het was toen nog erg kleinschalig. Er liepen toen alleen wat varkens en koeien." Ada van Rijn runt samen met haar man Wim boerderij 't Geertje in Zoeterwoude. Er is erg veel te doen op het terrein, vooral de gezellig ingerichte pleintjes vallen op. "Bijzonder is dat dit echt een rustpunt is middenin de Randstad. Er heerst echt een fijne gemoedelijke sfeer", zegt Ada.


De deuren staan altijd open bij 't Geertje. "Mensen kunnen hier het boerderijleven echt meemaken. Het reilen en zeilen wordt duidelijk, men hoeft niet achter een hek te blijven staan." De stallen en schuren zijn altijd open. Deze openheid is voor Ada erg belangrijk. "Tegenwoordig wordt alles steeds meer besloten, dit willen wij doorbreken door mensen te betrekken. We vragen ook bewust geen entree."



Biggetjes, geiten, koeien, loslopende kippen en de geitenkaasmakerij. Dit is slechts een greep van wat er te zien is. In het boerenwinkeltje en boerenrestaurant kan men zelfgeproduceerde producten kopen en proeven. Kinderen kunnen ponyrijden of in het speeltuintje spelen. Maar wat is nou het leukste aspect? "Het leukste vind ik toch de dieren. De biggetjes van één dag oud bijvoorbeeld. De veelzijdigheid maakt het ook speciaal. We willen echt laten zien waar het vandaan komt."



Bezoekers komen vaak terug. "Ik hoor vaak dat kinderen aan hun ouders of grootouders zeggen dat ze terug willen naar 't Geertje. Dat is erg leuk om te horen. Er zijn mensen die iedere week een bezoek brengen." Er werken zo’n twintig mensen op het bedrijf. "In het weekend zijn dit er natuurlijk meer dan doordeweeks." Onderhoud wordt vooral in de winter gedaan. "Wim doet vooral het buitenwerk, ik stuur alles aan." Ada is tevens verantwoordelijk voor het kaasmaken.



De boerderijwinkel is in de loop van de jaren enorm gegroeid. "We zijn begonnen met een klein winkeltje. Eerlijk gezegd stond alles wat we hadden op 1 plank. Pasgeleden stond er een rij van de ene deur naar de andere deur. Dan besef je weer even dat dit heel bijzonder is." In de winkel worden eigengemaakte kaas- en zuivelproducten verkocht, er is ook een ruim aanbod aan biologische streekproducten. Voor Ada is het belangrijk dat de producten voor iedereen betaalbaar zijn.



De koeien worden op 'Pure graze'-basis gehouden. "Dit is een bewuste keuze, de meest natuurlijke wijze om koeien te houden." Ze vindt het jammer dat er in de buurt niet veel biologische zuivel te vinden is. "Inmiddels houden we zelf 120 geiten. Geleidelijk aan zijn er steeds delen bijgebouwd. We moesten meegaan met de tijd."



Ada merkt dat bio groeit. "Dit merk ik ook aan de bezoekers. In de supermarkt zie je het ook. Tien jaar geleden moest je nog echt zoeken naar bio. Pindakaas, chocopasta, dat was toen echt nog niet te verkrijgen."


Ada voert de varkens

De winkel en het restaurant zijn zeven dagen in de week geopend.

Contact:
't Geertje
Ada en Wim van Rijn
Geerweg 7
2381 LT Zoeterwoude
071 580 26 42
boerderij@hetgeertje.nl
www.hetgeertje.nl