Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SmaakSkûtsje vaart door Friesland

Van Eigen Erf presenteert bijzondere biologische boerenstreekproducten

Op zaterdag 25 september aanstaande, tijdens de landelijke Week van de Smaak, beleeft Friesland de primeur van het Van Eigen Erf SmaakSkûtsje. In alle vroegte vertrekt op deze dag vanuit Akkrum een authentiek skûtsje, ingericht als een boerenkraam gevuld met smaakrijke biologische boerenstreekproducten. De producten maken deel uit van een groeiend, door Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf (VEE) samengesteld en deels in haar opdracht ontwikkeld, assortiment van biologische boerenstreekproducten. Essentie van deze producten: ze zijn stuk voor stuk terug te voeren op de boer als hun duidelijk herken- én traceerbare bron.Het SmaakSkûtsje vertrekt in alle vroegte vanuit Akkrum op weg naar Sneek. Daar zal de boot rond 09.30 uur voor anker gaan bij de Waterpoort in het centrum. Een uur lang worden er vanaf de 'boerenkraamboot' proefhapjes uitgedeeld van Van Eigen Erf lekkernijen, met een groot aandeel voor bijzondere Friese producten. Zo is er een bijzondere pompoenchutney gemaakt met de biologisch geteelde pompoenen van It Griene Strân uit Workum, duindoornjam uit Twijzel, Zeedijkster schapenkaas uit Kollumerpomp, aardbei-rabarbersaus uit Donkerbroek om enkele voorbeelden uit het assortiment te noemen. Extra aandacht is er voor de introductie van de Van Eigen Erf Dubbelop Stoofpot, waarbij biologisch lamsvlees uit Fryslân is verwerkt tot een smakelijk stoofgerecht met daarbij stoofperenmoes in een dubbele set moderne glazen weckpotten. Een bijna vergeten bereidingsvorm die hiermee weer toekomst krijgt.

Wethouder Diks onthaald op boerenstreekpareltjes

Vanuit Sneek gaat het SmaakSkûtsje op weg naar Leeuwarden, waar het naar verwachting rond 15.30 aanmeert aan de kade van de Prinsentuin in de Noorderplantage. Aldaar neemt wethouder in Leeuwarden Isabella Diks ter gelegenheid van de lancering van de Van Eigen Erf boerenstreekproductenlijn een feestelijke mand met de pareltjes uit het assortiment in ontvangst. Vervolgens kan het publiek ook hier naar hartenlust proeven van de bijzondere producten aan boord.

Biologische boeren op streek met Van Eigen Erf

Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf maakt zich sinds 2003 sterk voor de rechtstreekse verkoop van de producten van de biologische boer. In opdracht van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ontwikkelt VEE nu een gebundeld en herkenbaar aanbod van verse en houdbare biologische boerenstreekproducten van bij 'Van Eigen Erf' aangesloten biologische boeren en tuinders. Als toepasselijk moment om deze lijn te lanceren, los van de vaart met het SmaakSkûtsje ook met de presentatie van een kersverse catalogus koos de stichting voor de landelijke Week van de Smaak. Een week waarin de vele voordelen van 'echt eten' - in de zin van vers, seizoens- en streekgebonden - op allerlei manieren gepromoot wordt.

 

Kijk voor meer informatie over deze en andere activiteiten van Van Eigen Erf op www.vaneigenerf.nl. Informatie over de vele activiteiten, niet in de laatste plaats in Friesland, tijdens de Week van de Smaak zijn terug te vinden op: www.weekvandesmaak.nl

Publicatiedatum: