Vooral Duitse bio-zuivelproducenten varen wel bij streekgebondenheid

Gezond eten wordt volgens Bioland steeds meer een trend. "Mensen willen steeds vaker weten waar hun voedsel vandaan komt, ook zijn ze bereid om meer te betalen voor biologische producten", vertelt Christian Eichert, Bioland-woordvoerder voor de Duitse regio Baden-Württemberg. De kosten liggen gemiddeld 5-35 procent hoger.

Bioland focust zich op het regionale aspect van producten. Ook grote bedrijven gaan mee in de trend rond gezonder eten. "Maar er is een risico dat de consument misleid wordt door dit soort reclamecampagnes. De geadverteerde producten zijn niet altijd wat ze beloven te zijn." Bioland speelt hier op in door aandacht te schenken aan de regionale herkomst van de geleverde groenten, fruit en melk.

"Het zou binnen twee jaar verplicht moeten worden om in Duitsland de exacte oorsprong van de producten op de verpakking te vermelden", stelt Eichert. Vooral voor melk groeit de belangstelling van de consument in de regionale details. "Dit is goed nieuws voor de kleine kaas- en zuivelfabrikanten, die winnen op deze manier steeds meer terrein." Steeds meer landbouwers schakelen om, niet eens gedreven door de bio-premie. De hoogte van de Ökoprämie is afhankelijk van het type gewas of veeteelt. Criteria zijn hoeveel ruimte de dieren krijgen en het ontbreken van chemische bestrijdingsmiddelen. De jaarlijkse premie kan oplopen tot 700 euro per hectare.

In Baden-Württemberg zijn 1118 bedrijven actief in de biologische sector, op een oppervlakte van 44.370 hectare. Ook zijn er 297 verwerkers die de richtlijnen van Bioland volgen.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.