Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Reudink Biologische Voeders marktleider met marktaandeel van 14 procent

De totale biologische markt in Nederland en Duitsland is naar schatting 380.000 tot 390.000 ton mengvoeders. Reudink Biologische Voeders is daarin marktleider met een marktaandeel van ruim 14%. Van de omzet is ongeveer 55 tot 60% legvoer en bestaat 25 tot 30% uit rundveevoeders. De rest is voer voor varkens en vleespluimvee. De grondstoffen zijn uitsluitend afkomstig uit Europa. 60% komt uit Duitsland, zegt directeur Ronald Paardekooper. Hij staat sinds 2008 aan het roer van Reudink Biologische Voeders.

De biologische sector kenmerkt zich door relatieve kleinschaligheid, zowel absoluut als qua toeleverende en afnemende bedrijven. Dat is de reden waarom er minder financiële ruimte is om te investeren in innovaties, kennis en advies, laat Paardekooper weten. "Doordat wij binnen de biologische markt één van de grotere spelers zijn en onderdeel van Hendrix/Nutreco, hebben wij een groot voordeel. Hierdoor kunnen we inzetten op gespecialiseerde adviseurs, waar veel behoefte aan is." Reudink heeft adviseurs en nutritionisten per diersoort in huis en een inkoper die is gespecialiseerd in de biologische sector.

West-Europa

Op de biologische markt zijn in West-Europa circa vijf grote en een groot aantal kleinere voerproducenten actief, volgens Paardekooper. "De laatste jaren dachten veel mengvoerpartijen dat er in de biologische sector gouden bergen waren te verdienen. Ze wilden de markt niet mislopen en zijn er dus ingestapt. Voor de biologische sector is dat een slechte ontwikkeling", betoogt hij. "Op de markt komen te veel spelers waardoor er nog minder ruimte is voor innovatie en kennisontwikkeling."

Duurder

Paardekooper verwacht dat de sector blijft groeien, maar relatief klein blijft. "Dat heeft met name met de consumentenvraag te maken. Er is wel een groeiende vraag naar biologische producten, maar het zal toch voor een beperkte groep blijven. Biologische producten zijn en blijven aanmerkelijk duurder dan gangbare producten." Ook biologisch mengvoer is aanmerkelijk duurder dan gangbaar. Zo'n 30 tot 50%, meent de directeur. Oorzaken zijn de kostbare grondstoffen en hogere transportkosten. "Er zijn in Nederland slechts zo'n 700 biologische bedrijven. In Duitsland zijn dat er ruim 2000 en dus is de klantafstand vaak groter", verklaart Paardekooper.

Beschikbaarheid

Nu mag bij varkens en pluimvee nog 5% gangbare producten in biologisch voer worden verwerkt, maar in 2012 moeten de grondstoffen voor biologische mengvoeders voor 100% van biologische afkomst zijn. Volgens Paardekooper is de overgangstermijn te kort. "De benodigde lokaal geteelde, biologische grondstoffen zijn schaars en duur. Reststromen zijn er niet veel, omdat het scheiden van bijvoorbeeld biologische en gangbare maisgluten veel geld kost."

In de biologische sector is vooral de beschikbaarheid van eiwitrijke grondstoffen een probleem, zo blijkt. Paardekooper pleit er dan ook voor dat in voeders voor jonge dieren ook na 2012 5% gangbaar mag worden gebruikt. "Licht verteerbaar, eiwitrijk voer is essentieel voor de ontwikkeling van het verteringsapparaat. De juiste voedingsstoffen voor jonge dieren zijn niet eenvoudig samen te stellen."

Bron: AgriHolland
Publicatiedatum: