Plus stoot Jumbo van eerste plaats

Supermarktmonitor: Prijsverschil tussen gangbaar en biologisch vlees kleiner

Steeds meer supermarkten maken werk van een scherp geprijsd aanbod van biologisch vlees en vleesvervangers. Het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch vlees in de supermarkten is kleiner geworden, het assortiment vleesvervangers groter en er zijn meer aanbiedingen voor biologisch vlees, tussensegment vlees of vleesvervangers. Dat blijkt uit de vierde Supermarktmonitor van Stichting Varkens in Nood.

Voor de halfjaarlijkse Supermarktmonitor worden sinds eind 2008 van tien supermarkten de prijzen, het aanbod en de aanbiedingen van vleesvervangers en biologisch vlees in kaart gebracht. In de monitor van augustus 2010 is voor het eerst ook het tussensegment vlees opgenomen. Dit nieuwe vleessegment zit tussen gangbaar en biologisch in op het gebied van dierenwelzijn en prijs.

Positieve ontwikkelingen

Over de gehele linie is het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch vlees een stuk verminderd. Dat geldt vooral voor biologische kip. Die was eind 2009 nog 201% duurder dan gangbare kip, dat is nu teruggelopen tot 174%. Zes van de tien supermarkten hebben hun assortiment vleesvervangers het afgelopen half jaar vergroot. Bij Dirk van den Broek werd het aanbod zelfs met meer dan 50% uitgebreid. Ook het aantal verantwoorde aanbiedingen is gestegen; halverwege 2010 bestaat 10% van de aanbiedingen uit biologisch vlees, tussensegment vlees of vleesvervangers. Eind 2009 was dat nog 6%.

Plus stoot Jumbo van eerste plaats

De ranglijst van supermarkten is ten opzichte van de vorige monitor behoorlijk veranderd. Plus stijgt van de derde naar de eerste plaats, SuperCoop doet het over de gehele linie slecht en eindigt nu als laatste. C1000 stijgt flink door een uitbreiding van het assortiment biologisch vlees, maar is net zoals in voorgaande monitors het zwarte schaap bij de verantwoorde aanbiedingen: in 12 weken deed de grootste slager van Nederland geen enkele keer biologisch vlees, vleesvervangers of tussensegment in de aanbieding.

Zie voor meer informatie de Supermarktmonitor augustus 2010 op de site van Varkens in Nood.

Bron: Stichting Varkens in Nood

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven