Veel boeren overwegen te stoppen

Zwitserland: Binnenkort genoodzaakt om biologische producten importeren?

Biologische groenten en vlees direct van de boer: meer en meer Zwitserse zweren bij biologische producten. Vorig jaar steeg de omzet met 7 procent tot 1,5 miljard frank. Gemiddeld gaf ieder 200 Zwitserse frank uit aan biologische producten.

De biologische bedrijven kunnen deze positieve ontwikkeling niet bijbenen. Vorig jaren waren er nog 6000 dergelijke bedrijven actief, 200 minder dan het jaar ervoor. Sinds 2005 neemt het aantal af.

Volgens een studie van het Agroscope speelt een op de zeven biologische boeren met het idee om te stoppen. Vooral in bergachtige gebieden neemt het biologische areaal af.

Ook het aantal conventionele bedrijven neemt af, toch zijn er specifieke redenen voor de afname van het aantal biologische bedrijven. Zo zijn de biologische landbouwers sinds 2009 verplicht om de dieren 100 procent biologisch voedsel te geven. Dit komt neer op een kostenstijging van 30 frank per 100 kilo voer. Daarom wordt nu gepleit voor een verhoging van de subsidie. Het is echter nog steeds onduidelijk of de regering hiermee instemt. De hoop is wel dat dit gebeurt, het potentieel van de biologische landbouw wordt erkend. "De daling van het aantal biologische landbouwbedrijven moet niet worden onderschat", zegt Stephan Jaun van Bio Suisse. Hij pleit voor een verbeterde aanpak. "Biologisch is milieuvriendelijk, maar het moet ook economisch en sociaal zijn."

Jaun hoopt dat de regering de omschakeling van normale naar biologische landbouw zal gaan ondersteunen. "Het zou immers een schande zijn als we biologische producten uit het buitenland moeten gaan importeren, waar de biologische markt wel groeit."

20-07-10

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven