Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biokennisbericht beschrijft mogelijkheden om groeiseizoen grasland succesvol te verlengen

Grasland is voor de Nederlandse biologische melkveehouderij de belangrijkste ruwvoerleverancier. Goed ruwvoer is extra belangrijk omdat biologisch krachtvoer relatief duur is. Ook streeft de sector naar een groter aandeel van regionaal voer (gras) in het rantsoen. Het Biokennisbericht Zuivel en Rundveevlees nummer 17 (juni 2010) beschrijft de mogelijkheden om het groeiseizoen van grasland succesvol te verlengen

Een langer groeiseizoen van grasland betekent meer groei in het late najaar, maar ook een vroegere grasgroei in het voorjaar. Binnen de projecten 'Voeding biologisch melkvee' en 'Echt Overijssel!' is in een literatuurstudie geïnventariseerd welke mogelijkheden er zijn om het groeiseizoen van grasland succesvol te verlengen.

Het biokennisbericht gaat in op vele aspecten van gras; de groeifactoren, de grasgroei in de loop van het seizoen, de voederwaarde en smakelijkheid en de eigenschappen van diverse grassoorten en klaver, zoals opbrengst, voederwaarde en groeipatroon.

Ook komen factoren aan bod, waarmee veehouders de grasgroei kunnen beïnvloeden zoals bemesting, vochtvoorziening, grassenkeuze en gras¬landgebruik.
Drie veehouders delen hun praktijkervaringen op het gebied van graslandgebruik.. Guido Frijns uit Reijmerstok in Limburg stelt zelfs zijn grasmengsels samen. Hij heeft een grote huiskavel en een melkrobot en ervaart dat keuzevrijheid en veel oppervlakte voorkomen dat zijn koeien de grasmat vertrappen. Volgens André Mulder, met een biologisch melkveebedrijf in Wijthmen in Overijssel, geeft natuurlijk weiden een maximale ruwvoerproductie. Erik Ormel uit De Heurne in Gelderland heeft een voorjaarskalvende veestapel (Jerseys) en een bedrijfssysteem dat is gebaseerd op het voeren van zoveel mogelijk vers gras. Hij heeft weinig kosten door veel weiden.

Lees hier het complete Biokennisbericht Zuivel en rundveevlees ‘Verlenging groeiseizoen grasland’, nummer 17, juni 2010.

Contact informatie: Jan Visscher, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis, 19-07-10
Publicatiedatum: