Strenge eisen, geringe subsidie en karige opbrengsten

Stap naar biologisch voor veel zoogkoeienhouders nog te groot

Het is voor zoogkoeienhouders financieel gezien niet aantrekkelijk om over te schakelen van regulier naar biologisch. De strenge eisen, geringe subsidie en karige opbrengsten zorgen ervoor dat er nog weinig biologische zoogkoeienhouders zijn.

Tevens is het lastig om een goede afzet te realiseren, aangezien supermarkten geen hoofdprijs willen betalen. Het LEI becijferde in 2005 dat een gemiddeld biobedrijf een kostprijs had van 7,57 euro per kilo. De opbrengstprijs voor een rastypisch rund bedroeg 11,32 euro per kilo. Het prijsverschil van 3,75 euro per kilo lijkt heel wat, maar koeienhouders die overschakelen moeten investeren in stal, grond en voer. Biologisch krachtvoer is zeer kostbaar. Voor de houders geldt een omschakelingsperiode van twee jaar, en tot die tijd mogen ze het vlees niet als biologisch op de markt brengen.

Biologische koeienhouders moeten het vee biologisch veevoer geven, en minstens 60 procent van het dagrantsoen moet bestaan uit ruwvoer. Dierlijke mest moet voor een zo groot mogelijk deel een biologische oorsprong hebben. Om een hogere prijs te krijgen, moeten de veehouders zelf afzet voor hun product zien te creëren.

Bron: Profnews, 19-07-10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.