Amerikaanse studie: Biologische eieren duurder, maar niet gezonder

De Amerikaanse eierindustrie is goed voor 7 miljoen dollar. De biologisch eieren waren soms zelfs 1,5 dollar duurder dan de reguliere fabrieks- en scharreleieren. Uit een studie van de USDA blijkt dat er niet veel verschillen zijn tussen de diverse eieren. En als er dan al een verschil is, is het dat fabriekseieren doorgaans veiliger zijn. onderscheid is tussen de gezondheisbevorderende effecten. Het onderzoek draaide om de vraag of een gelukkige kip ook daadwerkelijk een betere kwaliteit eieren opleverde.

Dit is getest aan de hand van de zogenaamde 'Haugh'-methode. Hoe dikker het eiwit, hoe gezonder het ei is. Uit het onderzoek bleek ook dat de biologische eieren geen duidelijk voordelen opleveren voor wat betreft het gehalte aan gebruikte antibiotica. In de eierindustrie wordt hiervan sowieso een stuk minder gebruikt, bijvoorbeeld in vergelijking met de vleesindustrie.

Uit een Californische studie bleek al eerder dat biologische kippen die vrij rond konden lopen in de buurt van een houtverwerkingsbedrijf een 100 maal hoger gehalte aan PCB bevatten dan de kippen in een legbatterijl. En uit een Braziliaanse studie bleek hetzelfde, maar daar ging het om DDT. En dat terwijl dit bestrijdingsmiddel al zeker negen jaar niet gebruikt was in het gebied. De onderzoeker zegt dat het erg belangrijk is om de geschiedenis van het terrein te weten, pas dan weet je zeker dat het veilig is.

08-07-10


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.