Veel interesse in biologisch vlees

Ierland: 230 omschakelingen verwacht voor 2010

Voor het einde van het jaar zullen ongeveer 230 Ierse boeren omschakelen van conventionele naar biologische landbouw. Hoewel de marges in de biologische sector als gevolg van de recessie gedaald zijn, lijkt de interesse in het omschakelen naar biologische landbouw niet afgenomen. Ongeveer 450 telers hebben de afgelopen twaalf maanden de 25-uurs biologische cursus van Teagasc voltooid. Deze cursus is een verplichte voorwaarde voor toetreding, de 220 telers die nu niet in aanmerking zullen komen voor de omschakeling, verwachten volgend jaar hiervoor in aanmerking te komen.

De 275 aanvragen waren overwegend voor bedrijven met zoogkoeien en zijn gecertificeerd door de Ierse biologische telers vereniging, de IOFGA (telersorganisatie) en 'Organic Trust'. Biologisch expert van Teagasc, Pat Barry, zegt dat de sluiting van REPS 4 een belangrijke rol speelt in het aantal cursusdeelnemers. "Toen REPS gesloten werd, vreesden we voor een biologische lawine", zegt hij. "De lawine was overdreven, maar er is toch nog veel belangstelling."

Een reeks van wandelingen op biologische boerderijen door het hele land heeft veel belangstelling getrokken, meer dan 100 landbouwers waren meerdere dagen aanwezig. De huidige prijzen voor biologische productie volgens John Brennan van de Leitirim biologische telersorganisatie: een forfaitaire prijs van 3,70 euro per kilo voor rundvlees onder de 30 maanden en 535 cent per kilo voor lamsvlees. Grace Maher van Iofga, zegt dat boeren redelijk positief zijn over de marktkansen voor biologische producten. "Het algemene gevoel is dat er nog veel marktpotentieel is voor biologische producten, aangezien het biologische importnivau vrij hoog is. Ondanks de recessie, heeft de markt haar veerkracht behouden", voegt ze toe.

07-07-10


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven